Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ig Nobel Prijs voor FEB's Debra Trampe: "Wie nodig moet plassen, neemt minder impulsief beslissingen"

03 oktober 2011

Bij de uitreiking van de ludieke Ig Nobel Prijzen aan Harvard University donderdagnacht, is onderzoek waarvan dr. Debra Trampe van de FEB co-auteur is, winnaar geworden in de categorie geneeskunde. Het winnende wetenschappelijke artikel gaat over het effect van heel nodig moeten plassen op denkfuncties.

De internationale Ig Nobel Prijzen, die jaarlijks een week voor de echte Nobel prijzen worden uitgereikt, zijn bedoeld voor onderzoek dat mensen “eerst doet lachen en dan doet nadenken”. De Geneeskunde prijs 2011 ging naar het onderzoek van Miriam Tuk (Imperial College London), Debra Trampe van het Department of Marketing van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en Luk Warlop (Katholieke Universiteit Leuven). De ceremonie vond donderdagnacht plaats aan Harvard University. Trampe kon door zwangerschapsverlof niet bij de uitreiking zijn.

Ig Nobel
Ig Nobel Prize Improbable Research

Plas ophouden

Het artikel van Tuk, Trampe en Warlop verscheen in 2011. Zij ontdekten dat wie zich moet inhouden met plassen, minder impulsief is bij het nemen van een beslissing. De onderzoekers lieten groepen studenten veel of weinig water drinken en dan bijvoorbeeld kiezen tussen een kleine beloning op korte termijn of een veel grotere op de lange termijn. Het blijkt dat de groep die door het vele water drinken nodig moest plassen, vaker kiest voor de grotere beloning op langere termijn. Het is dus kennelijk zo dat wie zijn plas kan ophouden, zich ook op andere terreinen beter weet te beheersen en rationeler handelt.

video ceremonie

Laatst gewijzigd:16 februari 2018 14:43
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...