Ig Nobel Prijs voor FEB's Debra Trampe: "Wie nodig moet plassen, neemt minder impulsief beslissingen"

03 oktober 2011

Bij de uitreiking van de ludieke Ig Nobel Prijzen aan Harvard University donderdagnacht, is onderzoek waarvan dr. Debra Trampe van de FEB co-auteur is, winnaar geworden in de categorie geneeskunde. Het winnende wetenschappelijke artikel gaat over het effect van heel nodig moeten plassen op denkfuncties.

De internationale Ig Nobel Prijzen, die jaarlijks een week voor de echte Nobel prijzen worden uitgereikt, zijn bedoeld voor onderzoek dat mensen “eerst doet lachen en dan doet nadenken”. De Geneeskunde prijs 2011 ging naar het onderzoek van Miriam Tuk (Imperial College London), Debra Trampe van het Department of Marketing van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en Luk Warlop (Katholieke Universiteit Leuven). De ceremonie vond donderdagnacht plaats aan Harvard University. Trampe kon door zwangerschapsverlof niet bij de uitreiking zijn.

Ig Nobel
Ig Nobel Prize Improbable Research

Plas ophouden

Het artikel van Tuk, Trampe en Warlop verscheen in 2011. Zij ontdekten dat wie zich moet inhouden met plassen, minder impulsief is bij het nemen van een beslissing. De onderzoekers lieten groepen studenten veel of weinig water drinken en dan bijvoorbeeld kiezen tussen een kleine beloning op korte termijn of een veel grotere op de lange termijn. Het blijkt dat de groep die door het vele water drinken nodig moest plassen, vaker kiest voor de grotere beloning op langere termijn. Het is dus kennelijk zo dat wie zijn plas kan ophouden, zich ook op andere terreinen beter weet te beheersen en rationeler handelt.

video ceremonie

Laatst gewijzigd:16 februari 2018 14:43