Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scholierencampagne Nederland Leest kan beter aansluiten

12 september 2011

In het najaar van 2010 werd voor de vijfde maal de leesbevorderingscampagne Nederland Leest georganiseerd. Deze keer koos de CPNB voor de existentialistische roman "De grote zaal" van Jacoba van Velde over een 74- jarige vrouw in een verpleeghuis. De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen vroeg zich af hoe middelbare scholieren de kennismaking met dit boek hadden ervaren en startte een onderzoek naar de scholierencampagne. Het onlangs gepubliceerde rapport geeft inzicht in de ervaringen van docenten en leerlingen en biedt veel aanknopingspunten voor verbetering.

Algemene conclusies

Uit het onderzoek blijkt dat veel leerlingen de campagne niet kenden voor hun docent hen erop attendeerde en dat de roman niet goed aansluit bij de doelgroep van de scholierencampagne. Docenten en scholieren waren over het algemeen positief over de speciale scholierenwebsite die in 2010 op initiatief van Stichting Lezen aan de scholierencampagne gekoppeld werd. Het rapport pleit o.a. voor een roman die beter aansluit bij de doelgroep, optimalisatie van de website en aansprekender promotiemateriaal.

Voor het downloaden van rapport en samenvatting, lees hier meer 


Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:41

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.