Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scholierencampagne Nederland Leest kan beter aansluiten

12 september 2011

In het najaar van 2010 werd voor de vijfde maal de leesbevorderingscampagne Nederland Leest georganiseerd. Deze keer koos de CPNB voor de existentialistische roman "De grote zaal" van Jacoba van Velde over een 74- jarige vrouw in een verpleeghuis. De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen vroeg zich af hoe middelbare scholieren de kennismaking met dit boek hadden ervaren en startte een onderzoek naar de scholierencampagne. Het onlangs gepubliceerde rapport geeft inzicht in de ervaringen van docenten en leerlingen en biedt veel aanknopingspunten voor verbetering.

Algemene conclusies

Uit het onderzoek blijkt dat veel leerlingen de campagne niet kenden voor hun docent hen erop attendeerde en dat de roman niet goed aansluit bij de doelgroep van de scholierencampagne. Docenten en scholieren waren over het algemeen positief over de speciale scholierenwebsite die in 2010 op initiatief van Stichting Lezen aan de scholierencampagne gekoppeld werd. Het rapport pleit o.a. voor een roman die beter aansluit bij de doelgroep, optimalisatie van de website en aansprekender promotiemateriaal.

Voor het downloaden van rapport en samenvatting, lees hier meer 


Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:41

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...