Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Scholierencampagne Nederland Leest kan beter aansluiten

12 september 2011

In het najaar van 2010 werd voor de vijfde maal de leesbevorderingscampagne Nederland Leest georganiseerd. Deze keer koos de CPNB voor de existentialistische roman "De grote zaal" van Jacoba van Velde over een 74- jarige vrouw in een verpleeghuis. De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen vroeg zich af hoe middelbare scholieren de kennismaking met dit boek hadden ervaren en startte een onderzoek naar de scholierencampagne. Het onlangs gepubliceerde rapport geeft inzicht in de ervaringen van docenten en leerlingen en biedt veel aanknopingspunten voor verbetering.

Algemene conclusies

Uit het onderzoek blijkt dat veel leerlingen de campagne niet kenden voor hun docent hen erop attendeerde en dat de roman niet goed aansluit bij de doelgroep van de scholierencampagne. Docenten en scholieren waren over het algemeen positief over de speciale scholierenwebsite die in 2010 op initiatief van Stichting Lezen aan de scholierencampagne gekoppeld werd. Het rapport pleit o.a. voor een roman die beter aansluit bij de doelgroep, optimalisatie van de website en aansprekender promotiemateriaal.

Voor het downloaden van rapport en samenvatting, lees hier meer 


Laatst gewijzigd:05 april 2019 12:12

Meer nieuws

 • 11 oktober 2019

  Gronings Solar Racing team van start in Australië

  Na twee jaar hard werken staat het Groningse Top Dutch Solar Racing team zondag 13 oktober aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het team bestaat uit studenten van de Hanzehogeschool, de RUG en het Noorderpoort. Afgelopen...

 • 08 oktober 2019

  Walvissen op de korrel

  Genetica, daar had hij als student een hekel aan. En walvissen waren ook niet direct zijn lievelingsdieren. Toch is Per Palsbøll nu een wereldwijd expert in de genetica van walvissen. De man die genetische tagging introduceerde om individuele walvissen...

 • 03 oktober 2019

  Nieuwe leningvoorwaarden kunnen beschermen tegen overbevissing

  In de financiële sector zijn twee hervormingen mogelijk die de overgang naar een duurzame visserij kunnen versnellen. Het introduceren van duurzaamheidscriteria in de voorwaarden voor leningen en beursnotering zal de druk op het zeeleven verminderen...