Scholierencampagne Nederland Leest kan beter aansluiten

12 september 2011

In het najaar van 2010 werd voor de vijfde maal de leesbevorderingscampagne Nederland Leest georganiseerd. Deze keer koos de CPNB voor de existentialistische roman "De grote zaal" van Jacoba van Velde over een 74- jarige vrouw in een verpleeghuis. De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen vroeg zich af hoe middelbare scholieren de kennismaking met dit boek hadden ervaren en startte een onderzoek naar de scholierencampagne. Het onlangs gepubliceerde rapport geeft inzicht in de ervaringen van docenten en leerlingen en biedt veel aanknopingspunten voor verbetering.

Algemene conclusies

Uit het onderzoek blijkt dat veel leerlingen de campagne niet kenden voor hun docent hen erop attendeerde en dat de roman niet goed aansluit bij de doelgroep van de scholierencampagne. Docenten en scholieren waren over het algemeen positief over de speciale scholierenwebsite die in 2010 op initiatief van Stichting Lezen aan de scholierencampagne gekoppeld werd. Het rapport pleit o.a. voor een roman die beter aansluit bij de doelgroep, optimalisatie van de website en aansprekender promotiemateriaal.

Voor het downloaden van rapport en samenvatting, lees hier meer

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:41