Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scholierencampagne Nederland Leest kan beter aansluiten

12 september 2011

In het najaar van 2010 werd voor de vijfde maal de leesbevorderingscampagne Nederland Leest georganiseerd. Deze keer koos de CPNB voor de existentialistische roman "De grote zaal" van Jacoba van Velde over een 74- jarige vrouw in een verpleeghuis. De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen vroeg zich af hoe middelbare scholieren de kennismaking met dit boek hadden ervaren en startte een onderzoek naar de scholierencampagne. Het onlangs gepubliceerde rapport geeft inzicht in de ervaringen van docenten en leerlingen en biedt veel aanknopingspunten voor verbetering.

Algemene conclusies

Uit het onderzoek blijkt dat veel leerlingen de campagne niet kenden voor hun docent hen erop attendeerde en dat de roman niet goed aansluit bij de doelgroep van de scholierencampagne. Docenten en scholieren waren over het algemeen positief over de speciale scholierenwebsite die in 2010 op initiatief van Stichting Lezen aan de scholierencampagne gekoppeld werd. Het rapport pleit o.a. voor een roman die beter aansluit bij de doelgroep, optimalisatie van de website en aansprekender promotiemateriaal.

Voor het downloaden van rapport en samenvatting, lees hier meer 


Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:41

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...