Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Alexander Dömling benoemd tot hoogleraar Drug Design

01 september 2011

Prof. Alexander Dömling is per 1 september 2011 benoemd tot hoogleraar Drug Design (Medicijnontwerp) bij het onderzoeksinstituut Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP) en het Opleidingsinstituut Levenswetenschappen, binnen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Drug Design richt zich op de synthese van nieuwe geneesmiddelen en ‘leads’ voor geneesmiddelen in relatie tot de farmacologie en (structuur)biologie. Nieuwe (leads voor) geneesmiddelen en targets daarvoor kunnen worden geïdentificeerd op basis van een groeiend inzicht in de pathofysiologie en de biochemische achtergrond van ziekten.
Dömling en zijn groep vervullen een sleutelrol bij het rationele ontwerp, de synthese en de eerste farmaceutische evaluatie van nieuwe chemische entiteiten voor farmacotherapeutische interventies. Van oorsprong organisch chemicus heeft Dömling zich ontwikkeld tot een vernieuwende autoriteit op het gebied van de drug design. Hij is een wereldexpert in multi-component chemische reacties.

Alexander Dömling (München, 1964) studeerde scheikunde aan de Technische Universiteit van München, waar hij in 1994 promoveerde. Na enkele jaren onderzoek in de VS en Duitsland kreeg hij in 2006 een aanstelling als associate professor aan de University of Pittsburgh in de VS, waar hij, tot zijn aanstelling in Groningen, simultaan werkte in verscheidene functies op diverse afdelingen (Pharmaceutical Sciences, Chemistry, Molecular Biophysical & Structural Biology en Computational Biology).

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...