Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Alexander Dömling benoemd tot hoogleraar Drug Design

01 september 2011

Prof. Alexander Dömling is per 1 september 2011 benoemd tot hoogleraar Drug Design (Medicijnontwerp) bij het onderzoeksinstituut Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP) en het Opleidingsinstituut Levenswetenschappen, binnen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Drug Design richt zich op de synthese van nieuwe geneesmiddelen en ‘leads’ voor geneesmiddelen in relatie tot de farmacologie en (structuur)biologie. Nieuwe (leads voor) geneesmiddelen en targets daarvoor kunnen worden geïdentificeerd op basis van een groeiend inzicht in de pathofysiologie en de biochemische achtergrond van ziekten.
Dömling en zijn groep vervullen een sleutelrol bij het rationele ontwerp, de synthese en de eerste farmaceutische evaluatie van nieuwe chemische entiteiten voor farmacotherapeutische interventies. Van oorsprong organisch chemicus heeft Dömling zich ontwikkeld tot een vernieuwende autoriteit op het gebied van de drug design. Hij is een wereldexpert in multi-component chemische reacties.

Alexander Dömling (München, 1964) studeerde scheikunde aan de Technische Universiteit van München, waar hij in 1994 promoveerde. Na enkele jaren onderzoek in de VS en Duitsland kreeg hij in 2006 een aanstelling als associate professor aan de University of Pittsburgh in de VS, waar hij, tot zijn aanstelling in Groningen, simultaan werkte in verscheidene functies op diverse afdelingen (Pharmaceutical Sciences, Chemistry, Molecular Biophysical & Structural Biology en Computational Biology).

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...