Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Alexander Dömling benoemd tot hoogleraar Drug Design

01 september 2011

Prof. Alexander Dömling is per 1 september 2011 benoemd tot hoogleraar Drug Design (Medicijnontwerp) bij het onderzoeksinstituut Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP) en het Opleidingsinstituut Levenswetenschappen, binnen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Drug Design richt zich op de synthese van nieuwe geneesmiddelen en ‘leads’ voor geneesmiddelen in relatie tot de farmacologie en (structuur)biologie. Nieuwe (leads voor) geneesmiddelen en targets daarvoor kunnen worden geïdentificeerd op basis van een groeiend inzicht in de pathofysiologie en de biochemische achtergrond van ziekten.
Dömling en zijn groep vervullen een sleutelrol bij het rationele ontwerp, de synthese en de eerste farmaceutische evaluatie van nieuwe chemische entiteiten voor farmacotherapeutische interventies. Van oorsprong organisch chemicus heeft Dömling zich ontwikkeld tot een vernieuwende autoriteit op het gebied van de drug design. Hij is een wereldexpert in multi-component chemische reacties.

Alexander Dömling (München, 1964) studeerde scheikunde aan de Technische Universiteit van München, waar hij in 1994 promoveerde. Na enkele jaren onderzoek in de VS en Duitsland kreeg hij in 2006 een aanstelling als associate professor aan de University of Pittsburgh in de VS, waar hij, tot zijn aanstelling in Groningen, simultaan werkte in verscheidene functies op diverse afdelingen (Pharmaceutical Sciences, Chemistry, Molecular Biophysical & Structural Biology en Computational Biology).

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...