Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr.Ir.Frans Snik houdt lezing over magnetische processen op de zon

26 september 2011

Op maandagavond 26 september organiseert de Arctische studieverening Imaka een lezing over de magnetische processen op de zon en de invloed daarvan op het aardmagneetveld. De lezing wordt gehouden door dr. ir. Frans Snik, een internationaal bekend zonnefysicus werkzaam bij het Sterrekundig Instituut Utrecht.

Het raadsel van de zonnecyclus

Dr. Ir. Frans Snik is zonnefysicus bij het Sterrekundig Instituut Utrecht, waar hij onder andere werkt aan instrumenten die magnetische velden van de zon meten. Magnetische processen op de zon, in de vorm van zonnevlekken, kunnen leiden tot gigantische explosies ("zonnevlammen"). Metingen aan de sterke magneetvelden van deze zonnevlekken en actieve gebieden worden al gedaan. In juni jl. werd een nieuwe en unieke Utrechtse zonnetelescoop geïnstalleerd in de Amerikaanse Kitt Peak-sterrenwacht. Frans Snik ontwikkelde een methode om metingen aan het zwakke "achtergrondveld" van de zon te kunnen uitvoeren met deze nieuwe telescoop. Zo moet deze telescoop een bijdrage gaan leveren aan het ontraadselen van de zonnecyclus.

Immers, deze zonnecyclus wordt nog slecht begrepen. De afgelopen jaren waren extreem rustig wat het aantal zonnevlekken betreft en de vraag is wat dat betekent. Nederlandse en Amerikaanse astronomen menen dat de zon binnenkort aan een winterslaap begint van tientallen jaren. Dat zou mogelijk consequenties kunnen hebben voor het klimaat op aarde.

Zonnevlammen kunnen daarnaast grote gevolgen voor de ruimtevaart hebben, maar ook voor de elektriciteitsvoorziening op aarde (storingen, uitval). Een ander, bijzonder mooi verschijnsel dat door deze hoogenergetische deeltjes in onze atmosfeer wordt veroorzaakt, is het noorder- en zuiderlicht.

Tijdens de lezing wordt veel bijzonder beeldmateriaal over deze processen op de zon getoond.

De lezing

Wanneer: 26 september 2011

Hoe laat: 19:30 uur

Waar: Arctisch Centrum, Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat)

Toegang: € 2,00 (inclusief koffie en thee)

Meer informatie: www.rug.nl/let/imaka  

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:27

Meer nieuws

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 08 oktober 2018

  Computationeel taalkundigen te terughoudend in delen van onderzoeksdata en zelfgeschreven software

  Onderzoekers binnen de computationele taalkunde zijn nog onvoldoende bereid hun onderzoeksdata en benodigde zelf geschreven software en commando’s te delen met andere onderzoekers. Dat concluderen RUG-wetenschappers Martijn Wieling, Josine Rawee en...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...