Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr.Ir.Frans Snik houdt lezing over magnetische processen op de zon

26 september 2011

Op maandagavond 26 september organiseert de Arctische studieverening Imaka een lezing over de magnetische processen op de zon en de invloed daarvan op het aardmagneetveld. De lezing wordt gehouden door dr. ir. Frans Snik, een internationaal bekend zonnefysicus werkzaam bij het Sterrekundig Instituut Utrecht.

Het raadsel van de zonnecyclus

Dr. Ir. Frans Snik is zonnefysicus bij het Sterrekundig Instituut Utrecht, waar hij onder andere werkt aan instrumenten die magnetische velden van de zon meten. Magnetische processen op de zon, in de vorm van zonnevlekken, kunnen leiden tot gigantische explosies ("zonnevlammen"). Metingen aan de sterke magneetvelden van deze zonnevlekken en actieve gebieden worden al gedaan. In juni jl. werd een nieuwe en unieke Utrechtse zonnetelescoop geïnstalleerd in de Amerikaanse Kitt Peak-sterrenwacht. Frans Snik ontwikkelde een methode om metingen aan het zwakke "achtergrondveld" van de zon te kunnen uitvoeren met deze nieuwe telescoop. Zo moet deze telescoop een bijdrage gaan leveren aan het ontraadselen van de zonnecyclus.

Immers, deze zonnecyclus wordt nog slecht begrepen. De afgelopen jaren waren extreem rustig wat het aantal zonnevlekken betreft en de vraag is wat dat betekent. Nederlandse en Amerikaanse astronomen menen dat de zon binnenkort aan een winterslaap begint van tientallen jaren. Dat zou mogelijk consequenties kunnen hebben voor het klimaat op aarde.

Zonnevlammen kunnen daarnaast grote gevolgen voor de ruimtevaart hebben, maar ook voor de elektriciteitsvoorziening op aarde (storingen, uitval). Een ander, bijzonder mooi verschijnsel dat door deze hoogenergetische deeltjes in onze atmosfeer wordt veroorzaakt, is het noorder- en zuiderlicht.

Tijdens de lezing wordt veel bijzonder beeldmateriaal over deze processen op de zon getoond.

De lezing

Wanneer: 26 september 2011

Hoe laat: 19:30 uur

Waar: Arctisch Centrum, Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat)

Toegang: € 2,00 (inclusief koffie en thee)

Meer informatie: www.rug.nl/let/imaka  

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:27

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...