Aanvraag voor ZFEL ingediend

06 september 2011
Molecular movie

Op 31 augustus is de aanvraag voor ZFEL, de geplande nieuwe faciliteit op het KVI, ingediend in de NWO-ronde voorde Nationale Roadmap for Large-Scale Research Facilities. ZFEL, de Zernike Free-Electron Laser, is een initiatief van het KVI en het Zernike Institute for Advanced Materials (ZIAM) van de Rijksuniversiteit Groningen. Partners in het project zijn de Universiteit Twente, het FOM-Instituut Rijnhuizen, de Technische Universiteit Eindhoven en de Vrije Universiteit Amsterdam. ZFEL kan rekenen op een breed draagvlak in de academische en de industriële wereld.

ZFEL is een compacte nanoscoop, waarmee structuren op nanoschaal afgebeeld en zelfs ‘gefilmd’ kunnen worden. ZFEL zal ultrakorte en ultrafelle laserpulsen van zacht röntgenlicht produceren, die het mogelijk zullen maken de bewegingen van moleculaire structuren in beeld te brengen. Dit zal leiden tot nieuwe onderzoeksvelden in de natuurkunde, scheikunde en biologie en biedt een grote kans op revolutionaire ontdekkingen voor de wetenschap en de maatschappij.

ZFEL is uniek binnen de huidige generatie röntgenlasers vanwege zijn herhaalfrequentie van 1 kHz en zijn compacte afmetingen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de toepassing van de door CERN ontwikkelde X-band versnellertechnologie, wat een noviteit is voor een dergelijke faciliteit. ZFEL zal een internationale gebruikersfaciliteit worden. Het is de bedoeling dat ZFEL in 2017 het eerste ‘licht’ gaat geven.

Laatst gewijzigd:31 oktober 2016 11:58
printOok beschikbaar in het: English