Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Procesverbetering bij EPCM-aannemers onderzocht

02 september 2011

Jasper Veldman onderzocht procesverbeteringsconcepten voor 'EFM'aannemers, aannemers die complexe installaties ontwerpen, bouwen en onderhouden. Zijn proefschrift levert een bijdrage aan de wetenschappelijke kennis over de specifieke procesverbeteringsconcepten voor deze aannemers. Veldman toont onder meer aan dat het Capability Maturity Model Integrated (CMMI), een belangrijk procesverbeteringsmodel in de software-industrie, ook zeer geschikt hulpmiddel kan zijn voor procesverbetering bij EPCM-aannemers, maar dat het model op een aantal belangrijke punten moet worden uitgebreid.

Veldman deed een caseonderzoek bij Stork GLT, een grote EPCM-aannemer die sinds het tweede deel van de jaren ‘90 verantwoordelijk is voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van de gasproductielocaties in het Groninger gasveld. Uit zijn onderzoek blijkt dat EPCM-aannemers worden geconfronteerd met een grote tegenstrijdigheid: aan de ene kant willen zij hun processen en installaties verbeteren en veranderen, terwijl zij aan de andere kant juist gebaat zijn bij stabiliteit rond deze processen en installaties. Veldman identificeert de manieren waarop EPCM-aannemers kunnen omgaan met die tegenstrijdigheid, afhankelijk van onder meer de planning, de rol van de klant, het onderhoud van ontwerpkennis en het moment van wijzigen van de installatie.

Daarnaast gaat Veldman dieper in op toestandsafhankelijk onderhoud van installaties. Dat is een techniek waarbij onderhoudsbeslissingen worden genomen op basis van de gemeten toestand van de installatie. De promovendus identificeert verschillende factoren die van belang zijn bij de implementatie van deze techniek, zoals de aanwezigheid van installatie- en proceskennis en de integratie van deze kennis. Tot slot laat Veldman op theoretische wijze zien dat concurrerende bedrijven elkaar stimuleren hun managers te belonen voor procesverbetering, maar dat dat ten koste gaat van de winstgevendheid van die bedrijven.

Curriculum vitae
Jasper Veldman (Avereest, 1979) studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek bij het SOM Research Institute van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Stork GLT (nu: GLT-PLUS) en NAM hebben beide voor 25% bijgedragen aan de financiering van het promotieonderzoek.
Hij promoveert op 8 september om 16.15u (Aula Academiegebouw) tot doctor in de economie en bedrijfskunde bij prof.dr. G.J.C. Gaalman en prof.dr. J.C. Wortmann. De titel van het proefschrift is: Process improvement for engineering and maintenance contractors

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...