Subsidie Ankobra Gold Route Project voor Michel Doortmont i.s.m. Ghanese en Italiaanse partners

22 augustus 2011

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in het kader van het Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoed Beleid 2009-2012 een subsidie verleent voor het project ‘The Ankobra Gold Route: Common Ghanaian-Dutch Historic and Cultural Heritage in Western Ghana ’.

Dr. Michel Doortmont, hoofddocent Internationale Betrekkingen en Afrika Studies aan de Faculteit der Letteren is mede-aanvrager namens de Rijksuniversiteit Groningen en het programma ‘The Atlantic World and the Dutch’ (AWAD) van Erfgoed Nederland. In het project werken AWAD en de Rijksuniversiteit Groningen samen met de Italiaanse ontwikkelings-NGO Ricerca & Cooperazione (R&C), de Ghanese Monumentenzorg (GMMB), het Ghanese Nationaal Archief (PRAAD), de Universiteitvan Pavia (Italië) en de Universiteit van Ghana.

Cultureel erfgoed en erfgoedbeheer Ghana

Het project is een vervolg op eerdere samenwerking op het gebied van gemeenschappelijk cultureel erfgoed en erfgoedbeheer in Ghana, teruggaand tot 1998. De subsidie van het ministerie bedraagt circa 150.000 euro op een projectomvang van 344.000 euro. De projectduur is achttien maanden. In het kader van de ernstige bezuinigingen op cultuurbeleid mag het een wonder heten dat deze subsidie te elfder ure door het ministerie is toegekend.

Het gesubsidieerde project richt zich op de identificatie en revitalisering van enkele bijzondere objecten van gemeenschappelijk Ghanees-Nederlands cultureel erfgoed in het westen van Ghana, te weten de zeventiende-eeuwse forten Elize Carthago en Ruychaver, beide gelegen aan de Ankobra Rivier, en de betekenis van deze Nederlandse aanwezigheid voor de lokale Ghanese geschiedenis. Het project omvat een wetenschappelijke component, waarin de geschiedenis in kaart wordt gebracht middels archeologisch, historisch en antropologisch onderzoek. Daarnaast kent het project een ontwikkelingscomponent, gericht op de sociaal-economische en culturele ontwikkeling van het gebied , onder andere middels ‘sustainable tourism’.

Drie doelstellingen

Het project heeft drie concrete doelstellingen: (1) Het vermeerderen van de wetenschappelijke kennis van vroege Nederlands-Ghanese interactie in het binnenland van Ghana en de conservering van monumentale en archeologische overblijfselen uit die periode. (2) Het tot stand brengen van een levensvatbare historisch-culturele touristische route langs de Ankobra Rivier het binnenland in; deze route sluit aan op het al bestaande ‘Ghanaian – Dutch Historical Path’ dat langs de kust loopt. (3) Het bevorderen van een geïntegreerd ontwikkelingsplan voor de regio, gebaseerd op goed beheer van natuur en cultuur in samenwerking met de lokale gemeenschappen.

Het project heeft nog geen eigen website, maar de site www.ghanawestcoast.com geeft een goede impressie van de regio en het werk.

Contact: dr. Michel Doortmont

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:27