Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Target op Noorderzon 2011

19 augustus 2011

Target staat op Noorderzon 2011 met de act "God is an eJ", je vindt ons in de Qu3 tent midden op het festival terrein. De Target act in de Qu3 tent is elke dag te bewonderen tijdens het Noorderzon festival.

Wat is er zo bijzonder aan Target?

We leven in de tijd van een datalawine. We verzamelen gegevens in zulke enórme hoeveelheden dat het heel lastig wordt om er iets zinnigs over te zeggen. Je hebt dus een goed hulpmiddel nodig om in die brij iets te vinden. Dat hulpmiddel is Target.Zowel voor de opslag, het verwerken, zoeken en verspreiden via internet. Wij denken vanuit de data, en wat de gebruiker wil als doel (Target) en dus niet vanuit de computer en wat die kan. Die andere aanpak zet de informatie centraal - en ziet de natuur als een grote zee van informatie ofwel een informatieverwerkende machine – God as an eJ. Wij vissen de data uit de zee, terwijl het meer gangbaar was dat computers de hele zee als een tsunamie vooruit duwt. Experts van grote bedrijven als IBM en Oracle werken met ons samen, we lopen voorop.

Hoezo in Groningen?

Er gebeuren hier spannende dingen in de sterrenkunde, zoals Lofar in Noord Nederland en onze OmegaCAM camera in Chili. We hebben hele grote telescopen en hele slimme computer systemen op het Donald Smits centrum voor Infomatietechnologie van de RuG. Die grote telescopen leveren petabytes aan gegevens op. Stel je een stapel dvd’s voor van dertig Martinitorens hoog – en dat iemand dan vraagt of je daar even iets in wilt opzoeken. Het mooie is dat Target ook handig blijkt voor het analyseren van grote hoeveelheden medische gegevens van LifeLines of bij het digitaal doorzoeken van kilometers handgeschreven archief van het Kabinet van de Koningin. Woorden herkennen in een kilometerslang archief is kennelijk vergelijkbaar met het opsporen van een sterrenstelsel of een afwijkend gen.

Hoezo Astronomie?

Astronomen kennen het probleem van grote hoeveelheden data in de overtreffende trap. Het heelal, en alles wat zich daarin afspeelt kan gezien worden als een grote informatieverwerkende machine.  Van de vorming van het heelal, tot genen, internet  en ons bewustzijn. "God is an eJ". Om het probleem van de datalawine aan te pakken hebben we daar met verschillende partijen op de RuG een kenniscluster omheen gebouwd.

Laatst gewijzigd:03 april 2019 07:19

Meer nieuws

 • 15 mei 2019

  KNAW Akademiepenning voor Trudy Dehue

  Trudy Dehue, wetenschapssocioloog, publicist en emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt die prijs eens in de twee jaar...

 • 15 mei 2019

  Adviezen Van Rijn raken RUG hard

  De adviezen van de Commissie Van Rijn met betrekking tot de bekostiging van het hoger onderwijs hebben voor de RUG als brede klassieke universiteit grote gevolgen. De voorgestelde verschuiving van geld ten gunste van bèta-techniek gaat ten koste van...

 • 14 mei 2019

  Aantal kinderen met diabetes type 1 verdubbeld

  Het aantal kinderen dat per jaar de diagnose diabetes mellitus type 1 krijgt, is in de afgelopen dertig jaar verdubbeld. Dat concludeert Angelien Spaans-Hummelink in haar proefschrift.