Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Target op Noorderzon 2011

19 augustus 2011

Target staat op Noorderzon 2011 met de act "God is an eJ", je vindt ons in de Qu3 tent midden op het festival terrein. De Target act in de Qu3 tent is elke dag te bewonderen tijdens het Noorderzon festival.

Wat is er zo bijzonder aan Target?

We leven in de tijd van een datalawine. We verzamelen gegevens in zulke enórme hoeveelheden dat het heel lastig wordt om er iets zinnigs over te zeggen. Je hebt dus een goed hulpmiddel nodig om in die brij iets te vinden. Dat hulpmiddel is Target.Zowel voor de opslag, het verwerken, zoeken en verspreiden via internet. Wij denken vanuit de data, en wat de gebruiker wil als doel (Target) en dus niet vanuit de computer en wat die kan. Die andere aanpak zet de informatie centraal - en ziet de natuur als een grote zee van informatie ofwel een informatieverwerkende machine – God as an eJ. Wij vissen de data uit de zee, terwijl het meer gangbaar was dat computers de hele zee als een tsunamie vooruit duwt. Experts van grote bedrijven als IBM en Oracle werken met ons samen, we lopen voorop.

Hoezo in Groningen?

Er gebeuren hier spannende dingen in de sterrenkunde, zoals Lofar in Noord Nederland en onze OmegaCAM camera in Chili. We hebben hele grote telescopen en hele slimme computer systemen op het Donald Smits centrum voor Infomatietechnologie van de RuG. Die grote telescopen leveren petabytes aan gegevens op. Stel je een stapel dvd’s voor van dertig Martinitorens hoog – en dat iemand dan vraagt of je daar even iets in wilt opzoeken. Het mooie is dat Target ook handig blijkt voor het analyseren van grote hoeveelheden medische gegevens van LifeLines of bij het digitaal doorzoeken van kilometers handgeschreven archief van het Kabinet van de Koningin. Woorden herkennen in een kilometerslang archief is kennelijk vergelijkbaar met het opsporen van een sterrenstelsel of een afwijkend gen.

Hoezo Astronomie?

Astronomen kennen het probleem van grote hoeveelheden data in de overtreffende trap. Het heelal, en alles wat zich daarin afspeelt kan gezien worden als een grote informatieverwerkende machine.  Van de vorming van het heelal, tot genen, internet  en ons bewustzijn. "God is an eJ". Om het probleem van de datalawine aan te pakken hebben we daar met verschillende partijen op de RuG een kenniscluster omheen gebouwd.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:56

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...