Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Target op Noorderzon 2011

19 augustus 2011

Target staat op Noorderzon 2011 met de act "God is an eJ", je vindt ons in de Qu3 tent midden op het festival terrein. De Target act in de Qu3 tent is elke dag te bewonderen tijdens het Noorderzon festival.

Wat is er zo bijzonder aan Target?

We leven in de tijd van een datalawine. We verzamelen gegevens in zulke enórme hoeveelheden dat het heel lastig wordt om er iets zinnigs over te zeggen. Je hebt dus een goed hulpmiddel nodig om in die brij iets te vinden. Dat hulpmiddel is Target.Zowel voor de opslag, het verwerken, zoeken en verspreiden via internet. Wij denken vanuit de data, en wat de gebruiker wil als doel (Target) en dus niet vanuit de computer en wat die kan. Die andere aanpak zet de informatie centraal - en ziet de natuur als een grote zee van informatie ofwel een informatieverwerkende machine – God as an eJ. Wij vissen de data uit de zee, terwijl het meer gangbaar was dat computers de hele zee als een tsunamie vooruit duwt. Experts van grote bedrijven als IBM en Oracle werken met ons samen, we lopen voorop.

Hoezo in Groningen?

Er gebeuren hier spannende dingen in de sterrenkunde, zoals Lofar in Noord Nederland en onze OmegaCAM camera in Chili. We hebben hele grote telescopen en hele slimme computer systemen op het Donald Smits centrum voor Infomatietechnologie van de RuG. Die grote telescopen leveren petabytes aan gegevens op. Stel je een stapel dvd’s voor van dertig Martinitorens hoog – en dat iemand dan vraagt of je daar even iets in wilt opzoeken. Het mooie is dat Target ook handig blijkt voor het analyseren van grote hoeveelheden medische gegevens van LifeLines of bij het digitaal doorzoeken van kilometers handgeschreven archief van het Kabinet van de Koningin. Woorden herkennen in een kilometerslang archief is kennelijk vergelijkbaar met het opsporen van een sterrenstelsel of een afwijkend gen.

Hoezo Astronomie?

Astronomen kennen het probleem van grote hoeveelheden data in de overtreffende trap. Het heelal, en alles wat zich daarin afspeelt kan gezien worden als een grote informatieverwerkende machine.  Van de vorming van het heelal, tot genen, internet  en ons bewustzijn. "God is an eJ". Om het probleem van de datalawine aan te pakken hebben we daar met verschillende partijen op de RuG een kenniscluster omheen gebouwd.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:56

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....