Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hoe een afkeer van onzekerheid een financiële crisis kan verergeren

30 augustus 2011

Financiële crises hebben een groter negatief effect in landen waar de bevolking een sterke afkeer van onzekerheid heeft. Bedrijven in zulke landen, bijvoorbeeld Griekenland, investeren na een crisis veel minder dan bedrijven in landen waar makkelijker met onzekerheid wordt omgegaan, bijvoorbeeld de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Robert Inklaar en FEB-alumnus en voormalig Honours-student Jing Yang.

Robert Inklaar
Robert Inklaar

Financiële crises vormen een belangrijke bron van onzekerheid over de economie, aldus Inklaar. ‘In zo’n situatie wacht een bedrijf of gezin liever op stabielere tijden om grote aankopen zoals een nieuwe machine, een kantoorgebouw of een huis te doen. In veel landen vormen de stagnerende huizenmarkten met dalende prijzen en een groter aantal onverkochte huizen daar een voorbeeld van. Een ander voorbeeld is dat Amerikaanse bedrijven liever hun geld in de portemonnee houden in plaats van het uit te geven aan nieuw personeel of nieuwe fabrieken. Dit kan leiden tot lange periodes van trage economische groei en werkloosheid. Ondanks dat we deze effecten tegenwoordig in veel economieën terugzien, wijst het onderzoek uit dat de gevolgen nadeliger zijn voor landen met een grotere afkeer van onzekerheid. Zoals Griekenland dus.’

Onderdeel van de cultuur

Afkeer van onzekerheid wordt vaak gezien als onderdeel van de cultuur van een land: het geheel van waarden en houdingen dat door de bevolking van een land gedeeld wordt. ‘Zo’n diepgewortelde factor heeft natuurlijk op allerlei vlakken gevolgen’, legt Inklaar uit. ‘In een land waar veel mensen een hekel hebben aan onzekerheid, geven kiezers bijvoorbeeld de voorkeur aan wetten die het voor bedrijven moeilijker maken om mensen te ontslaan, of aan een conservatief, onbuigzaam rechtssysteem.’

Houding van managers

Dergelijke institutionele keuzes kunnen ook invloed hebben op hoe snel bedrijven na een financiële crisis weer gaan investeren, maar volgens Inklaar en Yang is dit niet de belangrijkste verhaallijn. Inklaar: ‘Volgens ons is het de houding van bedrijfsmanagers die leidt tot weinig investeringen. Ook laten we zien dat verschillende types financiële crises altijd hetzelfde negatieve effect hebben op investeringen in landen waar een grote afkeer van onzekerheid bestaat. Of het nu gaat om een grote devaluatie van de munteenheid, faillissementen van belangrijke banken of staatsschuldproblemen, de gevolgen zijn hetzelfde.’

Implicaties voor beleid

Volgens Inklaar is dit onderzoek relevant voor beleidsmakers. ‘Het is onmogelijk om alle negatieve effecten van een financiële crisis te vermijden, maar een grote daling in investeringen is bijzonder schadelijk voor economische groei op de lange termijn aangezien er minder kapitaal wordt opgebouwd. Vooral in landen met een grote afkeer van onzekerheid moet een dergelijke daling in investeringen worden vermeden. In zulke landen is het van groot belang om na een financiële crisis maatregelen te nemen om het vertrouwen te herwinnen. IMF-overeenkomsten bijvoorbeeld, of een snelle herstructurering van de overheidsschuld.’

Meer informatie:

Robert Inklaar en Jing Yang, The impact of financial crises and tolerance for uncertainty, Journal of Development Economics (te verschijnen). Lees hier het volledige artikel .

Contact

Robert Inklaar

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:27
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...

 • 10 januari 2019

  Gemeentelijke woonlasten stijgen fors door hogere afvalstoffenbelasting

  De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt...