Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bob Wilffert benoemd tot hoogleraar Farmacotherapie en Klinische Farmacie

08 augustus 2011

Dr. B. Wilffert is per 8 augusts 2011 benoemd tot hoogleraar Farmacotherapie en Klinische Farmacie bij het onderzoeksinstituut Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP) en het Opleidingsinstituut Levenswetenschappen, binnen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bij de beroepsuitoefening van de apotheker wordt de aandacht in toenemende mate op de farmaceutische patiëntenzorg gelegd. Farmacotherapie en klinische farmacie zijn dan ook kerngebieden geworden bij de opleiding van de apotheker en bij het verrichten van onderzoek in de medisch farmaceutische wetenschappen.

Het vakgebied van Wilffert beoogt het medicijngebruik te optimaliseren teneinde de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren. Het streven is voor individuele patiënten de therapeutische effecten te maximaliseren en de risico’s en kosten te minimaliseren, daarbij rekening houdend met de behoefte van de patiënt. Wilffert heeft zich ontwikkeld tot internationaal expert in het aandachtsveld farmacogenetica.

Bob Wilffert (Amsterdam, 1955) behaalde in 1980 zijn apothekersdiploma aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1984 promoveerde op het proefschrift Catecholamine receptors in the peripheral sympathetic nervous system of the rat. Vervolgens werkte hij in Duitsland bij Dr. Karl Thomae GmbH, bij de Duitse vestiging van de Janssen Research Foundation en bij Grünenthal GmbH. Hij verkreeg in 1993 de titel privaatdocent farmacologie aan de Johann Wolfgang Goethe Universität in Frankfurt am Main en was sinds 1999 als privaatdocent verbonden aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn.

In 1996 keerde Wilffert naar Nederland terug als Director Scientific Affairs and Quality Assurance van Pharma Bio-Research International BV in Zuidlaren en in 1999 werd hij hoofd van de afdeling Klinische Farmacie van de Zorggroep Noorderbreedte in Leeuwarden en ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen. Bij de Zorggroep Noorderbreedte is Wilffert vanaf 2009 deeltijds werkzaam bij de Afdeling Kwaliteit en Patiëntveiligheid. Sinds 2001 combineerde hij dit met een docentschap bij de Afdeling Sociale Farmacie, Farmaco-epidemiologie en Farmacotherapie aan de RUG.

 

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...