Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

"Verslechtering begrotingstekort vermindert kans 'double dip'", aldus prof De Kam op FEBlog

22 augustus 2011
.
www.rug.nl/feb/feblog

Professor Flip de Kam:

"De kans op een 'dubbele dip' van de economie groeit, maar voorlopig hoeft het kabinet nog niet te reageren door extra te bezuinigen of de collectieve lasten te verzwaren. De bestaande begrotingsregels zorgen voor een buffer van 9 miljard euro om tegenvallers op te vangen, voordat volgens het regeerakkoord maatregelen nodig zijn.

Misschien moet, ook wanneer deze buffer is opgebruikt, het kabinet berusten in een tijdelijke verdere verslechtering van het begrotingstekort. Zo vermindert de kans op een 'dubbele dip'. En het nationale spaaroverschot laat dit toe. Het bezwaar van zo'n ruimer begrotingsbeleid is dat de hoge kredietwaardigheid van Nederland dan mogelijk een deuk oploopt. Gaan de plannen van Merkel en Sarkozy door om 'Europa' meer zeggenschap over de nationale overheidsfinanciën te geven, dan wordt zo'n ruimer begrotingsbeleid ons wellicht opgelegd. Die mogelijkheid verzweeg premier Rutte afgelopen woensdag."

Lees de gehele bijdrage van professor Flip de Kam op de FEBlog

Laatst gewijzigd:16 februari 2018 12:55

Meer nieuws