Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kleuters leren rekenen met digitale prentenboeken

12 juli 2011

rapport downloaden

Is het mogelijk om kleuters op een speelse en systematische manier te leren rekenen? Onderzoeker Marijke Mullender-Wijnsma laat zien hoe dat in zijn werk gaat en dat het goede resultaten oplevert.

Het is bekend dat oefenen van het getalbegrip voor kleuters belangrijk is. Daarom bieden leerkrachten de kleuters rekenactiviteiten aan, maar meestal niet meer dan een enkele oefening uit een voorbereidend rekenprogramma. Een compleet rekenprogramma vinden veel leerkrachten niet geschikt. Volgens hen moet onderwijs aan kleuters vooral niet te schools zijn.

Dit onderzoek richt zich op het rekenen met kleuters op een manier die niet te schools is en die past bij hun belevingswereld. De kleuters in het onderzoek keken zes weken lang, drie dagen per week naar een digitaal prentenboek en deden aansluitend speelse rekenoefeningen. Dit blijkt een groot effect te hebben op kleuters. Het samen lezen en oefenen – uitgevoerd in groepjes van vier tot zes kleuters onder leiding van een extra leerkracht – zorgt voor een sterkte verbetering van het getalbegrip.   

 

Voor meer informatie: prof.dr. E.G. Harskamp

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:27

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...