Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kleuters leren rekenen met digitale prentenboeken

12 juli 2011

rapport downloaden

Is het mogelijk om kleuters op een speelse en systematische manier te leren rekenen? Onderzoeker Marijke Mullender-Wijnsma laat zien hoe dat in zijn werk gaat en dat het goede resultaten oplevert.

Het is bekend dat oefenen van het getalbegrip voor kleuters belangrijk is. Daarom bieden leerkrachten de kleuters rekenactiviteiten aan, maar meestal niet meer dan een enkele oefening uit een voorbereidend rekenprogramma. Een compleet rekenprogramma vinden veel leerkrachten niet geschikt. Volgens hen moet onderwijs aan kleuters vooral niet te schools zijn.

Dit onderzoek richt zich op het rekenen met kleuters op een manier die niet te schools is en die past bij hun belevingswereld. De kleuters in het onderzoek keken zes weken lang, drie dagen per week naar een digitaal prentenboek en deden aansluitend speelse rekenoefeningen. Dit blijkt een groot effect te hebben op kleuters. Het samen lezen en oefenen – uitgevoerd in groepjes van vier tot zes kleuters onder leiding van een extra leerkracht – zorgt voor een sterkte verbetering van het getalbegrip.   

 

Voor meer informatie: prof.dr. E.G. Harskamp

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:27

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...