Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO subsidie voor Peter Attema

15 juli 2011

De NWO heeft in het kader van de Vrije Competitie Geesteswetenschappen een subsidie toegekend aan prof. dr. Peter Attema, hoogleraar Klassieke en Mediterrane Archeologie van de Faculteit der Letteren . Van de 41 voorstellen zijn door NWO 7 projecten gehonoreerd waaronder het onderzoeksprogramma van Attema. Het omvat een 5-jarig onderzoeksprogramma waarvoor een subsidie van€ 770.000 is toegekend.

De rol van kleine centra in the economie van Romeins Centraal-Italië

Het toegekende programma ‘ Fora, stationes , and sanctuaries: the role of minor centers in the economy of Roman Central Italy ’ richt zich op het bestuderen van de rol van kleine centra in de economie van Romeins Italië. Huidige modellen van de Romeinse economie richten zich tot op heden vooral op de relaties tussen urbane centra en rurale sites. Vergelijkend etnografisch en historisch onderzoek suggereert echter ook een belangrijke rol voor kleinere centrale plaatsen (zoals wegstations en rurale heiligdommen) in de productie en distributie van goederen en het aanbieden van diensten (markten etc.). Binnen het toegekende onderzoeksprogramma zal door middel van vier met elkaar verbonden deelprojecten een aantal van zulke kleine centrale nederzettingen en hun economisch achterland onderzocht worden. Speciale focus ligt hierbij op het materiele bewijs (met name aardewerk) voor economische interactie en uitwisseling. De te selecteren centra zijn allen gelegen in de Pontijnse regio (ca. 60 kilometer ten zuiden van Rome). Het onderzoeksprogramma vormt zo een nieuwe fase van het langlopende Pontine Region Project, eind jaren ’80 geïnitieerd door de hoofdaanvrager.

Contact: prof. dr. Peter Attema

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:27

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.