Prof. dr. Jan-Wouter Zwart adjunct-hoogleraar Theoretische Taalwetenschap

04 juli 2011

Per 1 juni 2011 is Jan-Wouter Zwart (1960) benoemd tot adjunct-hoogleraar aan de Faculteit der Letteren. Hij bekleedt de leerstoel Theoretische Taalwetenschap binnen de afdeling Algemene Taalwetenschap .

prof.dr. Jan-Wouter Zwart

Zwart is een expert op het gebied van de theoretische linguïstiek, in het bijzonder op het vlak van syntaxis en taaltypologie. Hij studeerde Griekse en Latijnse talen en culturen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Algemene Taalwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1993 promoveerde. Vervolgens werkte hij als docent (Algemene) Taalwetenschap, eveneens aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zwart heeft meerdere NWO subsidies ontvangen voor onderzoek in de theoretische linguïstiek, waarbij in 2004 een subsidie voor Programmatisch Onderzoek: ‘Dependency in Universal Grammer’. In september verschijnt zijn nieuwe boek "The syntax of Dutch" (Cambridge University Press).

‘Theoretische taalwetenschap’ vormt de basis van de Algemene Taalwetenschap, een discipline die in de twintigste eeuw tot ontwikkeling is gekomen en sindsdien een hoge vlucht heeft genomen in het wetenschappelijk onderzoek en de inrichting van het hoger onderwijs. Op het gebied van de theoretische linguïstiek biedt de Rijksuniversiteit Groningen een bachelor- en masteropleiding Algemene Taalwetenschap en de Research Master Linguistics.

Meer informatie: prof.dr. Jan-Wouter Zwart

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26