Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof. dr. Jan-Wouter Zwart adjunct-hoogleraar Theoretische Taalwetenschap

04 juli 2011

Per 1 juni 2011 is Jan-Wouter Zwart (1960) benoemd tot adjunct-hoogleraar aan de Faculteit der Letteren. Hij bekleedt de leerstoel Theoretische Taalwetenschap binnen de afdeling Algemene Taalwetenschap .

prof.dr. Jan-Wouter Zwart

Zwart is een expert op het gebied van de theoretische linguïstiek, in het bijzonder op het vlak van syntaxis en taaltypologie. Hij studeerde Griekse en Latijnse talen en culturen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Algemene Taalwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1993 promoveerde. Vervolgens werkte hij als docent (Algemene) Taalwetenschap, eveneens aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zwart heeft meerdere NWO subsidies ontvangen voor onderzoek in de theoretische linguïstiek, waarbij in 2004 een subsidie voor Programmatisch Onderzoek: ‘Dependency in Universal Grammer’. In september verschijnt zijn nieuwe boek "The syntax of Dutch" (Cambridge University Press).

‘Theoretische taalwetenschap’ vormt de basis van de Algemene Taalwetenschap, een discipline die in de twintigste eeuw tot ontwikkeling is gekomen en sindsdien een hoge vlucht heeft genomen in het wetenschappelijk onderzoek en de inrichting van het hoger onderwijs. Op het gebied van de theoretische linguïstiek biedt de Rijksuniversiteit Groningen een bachelor- en masteropleiding Algemene Taalwetenschap en de Research Master Linguistics.

Meer informatie: prof.dr. Jan-Wouter Zwart

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.