Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Emeritus hoogleraar prof.dr. Auke van der Woud genomineerd voor Libris Geschiedenis Prijs

05 juli 2011

Het boek Koninkrijk vol sloppen. Achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw van emeritus hoogleraar prof.dr. Auke van der Woud (architectuur- en stedenbouwgeschiedenis) staat op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2011. Eerder won van der Woud de prijs met zijn boek Een nieuwe wereld. De Libris Geschiedenis Prijs bekroont elk jaar het beste historische boek voor een algemeen publiek en bestaat uit een geldbedrag van € 20.000. 16 September jl. is de shortlist bekend gemaakt. De uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs zal plaatsvinden tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 22 oktober in de Zuiderkerk in Amsterdam.

Koninkrijk vol sloppen

Prof.dr. van der Woud is dit jaar genomineerd met zijn boek Koninkrijk vol sloppen. Achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw. Het werk gaat over het begin van de stedengroei in Nederland. Het stille land met 3 miljoen zielen in 1850 was vijftig jaar later in en rond de grote steden een drukke moderne wereld geworden. Maar rond 1900 wemelde het daar ook van overbevolkte krotten en mensenpakhuizen. Schoon water, deugdelijk voedsel, frisse lucht en modern sanitair waren in de achterbuurten zeer zeldzaam. In alle grote steden hoopte het weeë vuil zich spectaculair op. Meer dan een miljoen Nederlanders leefden in een situatie die overeenkomsten vertoont met de slums van de huidige Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse metropolen. Prof.dr. van der Woud beschrijft die halfvergane oude wereld in de duistere delen van de stad.

Libris Geschiedenis Prijs 2011

Op de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs 2011 staan dit jaar veel boeken die een onderwerp over de grens aansnijden. Meerdere titels gaan over het buitenland of over de Nederlandse geschiedenis overzee. Dat is aanmerkelijk meer dan in voorgaande jaren, toen de meeste boeken dichter bij huis bleven.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, het Nationaal Historisch Museum, NTR/VPRO en de Volkskrant. Juryvoorzitter is dit jaar Agnes Jongerius, historica en voorzitter van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). Zij zal de prijs uitreiken tijdens de Nacht van de Geschiedenis, op 22 oktober in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Meer informatie: PR & Voorlichting Faculteit der Letteren, info.let@rug.nl

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...