Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Sybren Harmsma

08 juli 2011
Sybren Harmsma
Sybren Harmsma

Op 8 juli zal Sybren Harmsma zijn proefschrift 'Radio signals of cosmic-ray-induced air showers at the Pierre Auger Observatory' verdedigen.

Locatie: Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Tijd: 13:15 uur

Promotores: A.M. van den Berg en F.L. Linde (NIKHEF Amsterdam)

Meting van radiosignalen van deeltjeslawines van kosmische stralen

In het proefschrift van Sybren Harmsma wordt verslag gedaan van de meting van radiosignalen die afkomstig zijn van deeltjeslawines van kosmische stralen. De metingen zijn gedaan met een experimentele opstelling bij het Pierre Auger observatorium in Argentinië.

Het Pierre Auger observatorium is gebouwd in voor het bestuderen van kosmische stralen van de hoogste energieën (1018 eV en daarboven). Met 3,000 km2 is het Pierre Auger observatorium het grootste observatorium voor kosmische stralen ter wereld. Het is gebouwd door een internationale collaboratie van meer dan 450 wetenschappers uit 18 landen.

De ultra-hoog energetische kosmische stralen die bij het observatorium bestudeerd worden, maken deel uit van een interessante wetenschappelijke puzzel. Hoewel we weten dat deze deeltjes een extreem hoge energie hebben, weten we niet hoe ze deze energie hebben gekregen. Om deze puzzel op te lossen worden de eigenschappen van kosmische stralen bij het observatorium gemeten. Wat zijn ze, en waar komen ze vandaan?

Wanneer kosmische stralen met de atmosfeer van de Aarde botsen, ontstaat er een lawine van miljarden deeltjes. Kosmische stralen kunnen bestudeerd worden door het meten van deze deeltjeslawines. Voor het verbeteren van deze metingen hebben wij gewerkt aan een relatief nieuwe meetmethode. Bij deze methode worden radioantennes gebruikt om straling te meten die door de geladen deeltjes in de lawine is uitgezonden.

Proefschrift Sybren Harmsma
Volledige tekst proefschrift

In dit proefschrift wordt verslag gedaan van de eerste resultaten van de radio-metingen aan kosmische stralen bij het Pierre Auger observatorium. Hoewel de hoeveelheid beschikbare data beperkt is, zijn er duidelijke radiosignalen gemeten die afkomstig zijn van deeltjeslawines van kosmische stralen. De metingen zijn gedaan met een vrij simpele experimentele opstelling, die het prototype vormde voor een nieuwere meetopstelling. Vervolgens worden de eigenschappen van de kosmische stralen welke zichtbaar waren als radiosignaal besproken en wordt er een verklaring gegeven waarom sommige kosmische stralen wel duidelijk zichtbaar zijn en andere niet.

Sybren Harmsma (Harlingen, 1979) studeerde technische natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door FOM. Harmsma werkt nu bij Schut Geometrische Meettechniek.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...