Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

€ 210.000 for research on sustainability and energy in historical perspective by economist Ben Gales

07 juli 2011
Gales
Gales

NWO - the Netherlands Organisation for Scientific Research – decided to fund the project Historical Roots of the Dutch Sustainability Challenge: The Impact of the Utilization of Material Resources on the Modernization of Dutch Society, 1850-2010. NWO awards 210.000 euro. Ben Gales of the Faculty of Economics and Business (FEB) is responsible for the PhD subproject Transitions in energy and synthetics. He will also be involved in the Synthesis which will end the project by the end of 2016.

Climate change

The project will look at sustainability problems in a historical perspective, thus in the long run, and contrast actual problems with old and sometimes solved ones. The problems will be analysed by focusing upon material flows in the economy. The Groningen project will highlight energy, its transformation and the economic context (materials intensity; decoupling of energy use and economic growth). Depletion, energy loss, various emissions, climate change are the sustainability issues to address. 

Team

The principal applicant of the project is Johan Schot of Eindhoven University of Technology.The CBS - Netherlands Statistics – is the other institutional partner.Jan Pieter Smits, who till recently worked at the FEB, and R. Hoekstra supervise within the CBS the Monitor Duurzaam Nederland, the Sustainability Monitor of the Netherlands, and are team members.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...