Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Robbert Maseland wint eerste Gratama Wetenschapsprijs

04 juli 2011
Maseland
Maseland

Robbert Maseland, universitair docent bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG, heeft de Gratama Wetenschapsprijs 2011 ontvangen. Dit is een nieuw ingestelde aanmoedigingsprijs voor jonge wetenschappers en omvat een geldbedrag van € 25.000. De prijs is uitgereikt door Jan Gratama, voorzitter van de Gratama-stichting, tijdens de Zomerceremonie op 1 juli, waarmee de RUG het academisch jaar afsloot.

 

De Gratama Wetenschapsprijs wordt om het jaar toegekend aan jonge en actieve onderzoekers die zijn verbonden aan de Universiteit Leiden of de Rijksuniversiteit Groningen. Ze dienen zich te hebben onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek.  

Maseland

Dr. Robbert Maseland (1975) studeerde ontwikkelingsstudies en toegepaste economie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Aansluitend was hij werkzaam als onderzoeker-docent bij de Nijmeegse universiteit en promoveerde er in 2006. Sinds 2009 is hij als universitair docent verbonden aan de afdeling International Economics and Business van de RUG.

Maseland heeft volgens de jury een fundamentele bijdrage geleverd aan het economische vakgebied door een integratie van waarden en normen in economische theorievorming. Schijnbaar moeiteloos verweeft hij inzichten uit de sociologie en de psychologie met economische theorie, waarbij hij de controverse niet schuwt. Maseland heeft in publicaties in vooraanstaan­de tijd­schrif­ten, waaronder Nature, aangetoond dat een groot deel van de bestaande methoden om waarden en preferenties te meten feitelijk onjuist is. Volgens hem weerspiegelen verschillen in econo­misch keuze­gedrag eerder de omstandigheden dan diepgewortelde waarden en opvattingen. In feite, aldus Maseland, zouden de meeste mensen onder gelijke omstandigheden hetzelfde gedrag vertonen.  

Gratama Stichting

De Gratama Stichting is een in 1925 opgericht familiefonds en is gevestigd in Harlingen. Zij ondersteunt en stimuleert projecten op het gebied van wetenschap en onderwijs met een maatschappelijke relevantie. Het fonds geeft eenmaal per jaar subsidie aan medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Hiertoe werkt de Stichting nauw samen met het Leids Universiteits Fonds en de Stichting Groninger Universiteitsfonds.  

Contact: Robbert Maseland

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws