Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

23 Juni: CMRS Lezing: Vreemde vogels in de spiegel: over de toe-eigening van de Ander

Dr. Miguel John Versluys (Universiteit Leiden)
23 juni 2011

Tijd : Donderdag 23 juni 2011 10.00-11.00 uur
Plaats: Academiegebouw (Broerstraat 5) zaal A8

Stereotypen van en over de Ander zijn de afgelopen decennia nauwgezet en vanuit heel diverse perspectieven bestudeerd, waarbij het werk van Edward Said een voortdurende bron van inspiratie vormt. De studie van nationale beelden (of images) en het discours van nationale karakterisering en stereotypering heeft zich zelfs ontwikkeld tot de eigen subdiscipline van de imagologie. De analyse van dergelijke processen is in een tijd als de onze, waarin beelden van de Ander niet alleen zeer actief worden gebruikt in het maatschappelijke debat maar inmiddels ook in politieke besluitvorming, buitengewoon zinvol. Het bestaan van “nationale karakters” is weliswaar een “modern bijgeloof” (Joep Leersen), maar als zodanig wel een overtuiging die keer op keer fundamenteel blijkt te zijn voor de loop van de Europese geschiedenis.

 

Het in beeld brengen van al die vertogen over de Ander heeft geleid tot een genuanceerd inzicht in hun maatschappelijk functioneren. Daarbij blijkt iedere keer dat stereotypen niet statisch zijn, maar onderhevig aan verandering, ontwikkeling, contextuele interpretatie en (bewust of onbewust) misverstaan. Beroemd is het voorbeeld van Erasmus, die, zoals Ari Wesseling heeft laten zien, het stereotiep van de “botte Hollander” mede vormt geeft; om het radicaal om te draaien en in te zetten als deugd op het moment dat hij zich voor een keer af wil zetten tegen de Italiaanse humanisten — waartoe hij in feite behoort. Identiteit, zo blijkt uit deze casus, heeft dus vaak vooral te maken met (sociale) identificatie en moet immer worden bezien met de concepten “constructie” en “context” in gedachten. 

In zijn lezing zal Dr. Versluys zich richten op twee aspecten van de boven omschreven problematiek, waarbij hij zich vooral zal focussen op zijn eigen specialisatie: de periode van de Oudheid.

Over Dr. Versluys

Dr. Versluys is sinds 2003 verbonden aan de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. In 2001 rondde hij zijn PhD af aan de Universiteit Leiden en werkte vervolgens aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zijn onderzoeksgebied is culturele interactie in de Hellenistische en Romeinse wereld en hij schreef hierover onder andere het boek Aegyptica Romana (Brill, Leiden/Boston 2002). Op dit moment coördineert Versluys het door NWO gefinancierde onderzoeksproject genaamd “Cultural innovation in a globalising society: Egypt in the Roman world”.

 

Deze lezing vindt plaats in het kader van het CMRS-congres 'Afstoten of omarmen? Omgang met het vreemde van oudheid tot verlichting
Informatie en aanmelding congres:
congrescmrs2011@gmail.com

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.