Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Grant toegekend aan Dirk Bezemer voor onderzoek naar financiële groei versus crisis

21 juni 2011
Bezemer
Bezemer

Het Institute for New Economic Thinking (INET) heeft een ‘grant’ toegekend aan dr. Dirk Bezemer van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. De subsidie stelt hem in staat een postdoc onderzoeker aan te trekken die met hem samenwerkt om de financiële oorzaken van groei, productiviteit en financiële instabiliteit te begrijpen. Zijn grant is een van 23 grants voor onderzoekers wereldwijd die zijn geselecteerd uit meer dan 400 voorstellen.

INET heeft het Grant Program ontworpen “to identify key areas in economics that require significant attention and support, since the current financial crisis has revealed the inadequacy of existing economic knowledge”.

Bezemers project is getiteld 'Understanding Finance's Potential for Growth and for Crisis'. De financiële sector is essentieel voor economische groei, maar kan ook crises veroorzaken. Deze beide kanten van dit potentieel ontbreken meestal in de theoretische modellen en het empirisch onderzoek van tegenwoordig. Dat was ook de belangrijkste reden dat de kredietcrisis van 2007-2008 voor vooraanstaande beleids- en onderzoekinstellingen als een verrassing kwam.

Duurzame groei financiële sector
Het project van Bezemer is gebaseerd op de theorie dat het effect van kredietstromen naar de reële sector systematisch verschilt van de kredietstromen richting aandelenmarkten. Een tweede vernieuwing is het samenstellen van een dataset van kredietstromen in OESO-landen tijdens de laatste decennia, om zodoende deze effecten te meten. Het resultaat zal het begrip van de financiële oorzaken van groei, productiviteit en financiële instabiliteit verbeteren. Hopelijk zal dat ondersteuning bieden aan een effectiever beleid om de financiële sector toe te rusten voor duurzame groei.

INET
Het Institute for New Economic Thinking (INET) is ingesteld ter verbreiding en versnelling van de ontwikkeling van het nieuwe economische denken, dat kan leiden tot oplossingen voor de grote problemen van de 21ste eeuw. Volgens INET heeft de financiële crisis duidelijk de tekortkomingen in de huidige economische theorieën laten zien en de noodzaak voor nieuwe economische denkwijzen getoond. Het instituut ondersteunt de verschuiving in het economisch denken onder meer door fondsen voor onderzoek beschikbaar te stellen.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26

Meer nieuws