Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Risicomanagement gunstig voor ICT-projecten

03 juni 2011

Risicomanagement draagt bij aan het succes van ICT-projecten, in het bijzonder aan het succes van Enterprise Resource Planning (ERP) implementatieprojecten. Dat blijkt uit het onderzoek van Karel de Bakker. Bij deze projecten werkt risicomanagement echter anders dan in de theorie wordt beschreven.

De bestaande literatuur over risicomanagement is gebaseerd op de aanname van instrumenteel handelen in de context van een voorspelbare omgeving. Maar daarmee negeert de theorie ten onrechte de invloed van sociale interacties die plaatsvinden zowel binnen het risicomanagementproces als binnen het project zelf.

De werking van risicomanagement berust onder meer op mindfulness zoals beschreven door Weick en Sutcliffe (2007). Mensen die gezamenlijk over risico praten, worden zich meer bewust van risico’s, zijn alerter en zijn in staat hun handelen af te stemmen op het handelen van anderen. Daardoor wordt hun handelen effectiever, wat vervolgens bijdraagt aan het succes van een project.

Alleen onder strikte condities, condities waaraan ICT-projecten in de regel niet voldoen, werkt risicomanagement op de manier zoals beschreven in de theorie en de handboeken van projectmanagement.
Uit het onderzoek van De Bakker blijkt verder dat om het risico te sturen het niet nodig is voorafgaand het risico te meten. Kwantitatieve risicoanalyses zijn binnen de context van ICT-projecten dus niet noodzakelijk voor risicosturing.

Curriculum vitae en promotie
Karel de Bakker (Roermond, 1965) studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek als full-time aio bij de vakgroep Business en ICT van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Hij promoveert op 9 juni (14.45u) bij prof.dr.ir. J.C. Wortmann en prof.dr. A. Boonstra op het proefschrift: Dialogue on risk effects of project risk management on project success.

Van 2001 tot 2007 was De Bakker werkzaam als zelfstandig project(risico)manager en -consultant via zijn eigen bedrijf, deB Project & Risk. Na zijn promotie zal hij deze activiteiten weer opstarten. Daarnaast blijft hij als docent betrokken bij de opleiding Technische Bedrijfskunde van de RUG.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...