Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

KVI klaar voor nieuwe internetstandaard IPv6

23 mei 2011
IPv6

Op 12 mei heeft het Centrum voor Informatie Technologie ( CIT ) van de RUG de poort naar het wereldwijde IPv6 netwerk voor het KVI opengezet. Deze redelijk complexe operatie werd dankzij een grondige voorbereiding en een goede samenwerking met het CIT binnen een dag uitgevoerd. Vrijwel alle servers van het KVI zijn nu ook via IPv6 bereikbaar en ook op veel werkplekken kan nu IPv6 gebruikt worden. Op 17 mei heeft het CIT bovendien de IPv6 routering naar het KVI redundant uitgevoerd, zodat het KVI, als eerste eenheid van de RUG, nu volwaardig meedraait in het wereldwijde IPv6 netwerk.

Het huidige (IPv4) Internet is gebaseerd op netwerkprotocollen uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Het Internet groeide de jaren daarop onverwacht enorm hard. Daardoor werd duidelijk dat het IPv4 protocol veel sneller dan verwacht, zijn grenzen bereikt zou hebben. Op een gegeven moment zou verdere uitbreiding van het Internet niet meer mogelijk zijn, omdat de IP-adressen op zouden raken. In de jaren 90 van de vorige eeuw is daarom al begonnen met het ontwikkelen van het IPv6 protocol. Dit protocol werkt met IP-adressen van 128 in plaats van 32 bits, wat een enorme uitbreiding van het aantal adressen betekent.

In februari heeft IANA, de toporganisatie voor wat betreft Internet adressen, het laatste adres uitgedeeld. In april was ook APNIC, de regionale organisatie voor Zuidoost Azië en Australië, door zijn voorraad adressen heen. Verwacht wordt dat RIPE , de organisatie voor de rest van Azië en Europa, binnen een jaar zal volgen.

We staan nu aan de vooravond van de invoering van IPv6. In Nederland, en ook in de rest van de wereld, is het gebruik van IPv6 echter nog maar net van de grond aan het komen. Omdat het KVI sterk internationaal georiënteerd is en ook samenwerkingsverbanden heeft met landen waarin een grote vraag is naar nieuwe IP-adressen, zoals China, is het voor het KVI van groot belang om op tijd voorbereid te zijn op IPv6. Het KVI is nu, net op tijd voor de "World IPv6 day" op 8 juni a.s., klaar voor de nieuwe standaard!

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26
printView this page in: English

Meer nieuws