Eerste Double Degree promotie FEB en Chinese Academy of Sciences: Jiang Xuemei

30 mei 2011
Jiang Xuemei

Op maandag 30 mei (11.00u) promoveert de eerste onderzoeker in het kader van een ‘double degree’-programma voor PhD’s van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) en de Management School van de Graduate University van de Chinese Academy of Sciences (CAS): Jiang Xuemei. Zij deed onderzoek naar regionale economische ontwikkelingen in China met behulp van input-output databases.

De promotie vindt plaats in aanwezigheid van de initiatiefnemers voor de samenwerking tussen CAS en FEB, Prof. Zhao Hong (CAS) en Prof. Henk Sol, founding dean van FEB.

Het double degree PhD programma bestaat sinds 2006, en telt momenteel 10 deelnemers die twee jaar van hun promotieonderzoek in Groningen besteden en twee in Beijing. Aansluitend op de promotie van Jiang wordt aan de FEB de 'Third Sino-Netherlands workshop on input-output economics' gehouden met deelnemers uit China, Brazilië en Nederland.

Jiangs proefschrift: Toepassingen voor Chinese input-output-tabellen

Onderzoekers gebruiken vaak zogeheten Input-Output-tabellen om economische aspecten met elkaar te verbinden en zo hun samenhang te zien. China kent een lange traditie op dit gebied. Jiang gebruikte dergelijke regionale tabellen uit de periode 1997-2002 voor 30 van de 31 provincies voor haar onderzoek. Deze dataset is onder meer belangrijk om de grote verschillen in regionale ontwikkeling in China te laten zien en te verklaren.

Jiang vergeleek de kwaliteit van verschillende methoden om IO-tabellen te schatten. Deze methoden worden vooral gebruikt als de data niet volledig verzameld kunnen worden door middel van enquêtes. De onderzoekster beperkte zich niet tot bestaande methoden, maar stelde ook enkele nieuwe methoden voor en evalueerde deze. Een aantal resultaten is relevant voor de Chinese situatie (een dynamische economie gekenmerkt door grote verschillen tussen regio’s), terwijl andere bevindingen algemener toepasbaar zijn. Specifiek worden de grote regionale verschillen in arbeidsproductiviteit en de aanwezigheid van ICT-producerende sectoren nader onderzocht.

Curriculum vitae en promotie

Xuemei Jiang (China, 1982) studeerde management aan de Graduate University of the Chinese Academy of Sciences in Beijing. Ze promoveert op 30 mei 2011 (11.00u) bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG onder begeleiding van prof.dr. H.W.A. Dietzenbacher. De titel van het proefschrift is Statistical and economic applications of Chinese regional input-output tables. Jiang werkt momenteel als onderzoeker bij het Center for Forecasting Science van de Chinese Academy of Sciences.

Laatst gewijzigd:16 februari 2018 12:11
printOok beschikbaar in het: English