Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bedrijfsdoelstelling halen of niet: beter wél dan geen één hebben

06 mei 2011

In aanvulling op informatie die bedrijven verplicht moeten verschaffen, geven ze - vrijwillig - veelal aanvullende informatie, gericht op de toekomst. Dat is relevant voor beleggers. Joost Impink onderzocht die vrijwillige afgifte van financiële doelstellingen door beursgenoteerde bedrijven in Nederland en de VS.

Een eerste deelonderzoek richt zich op Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Zoals verwacht presteren bedrijven die hun doelstellingen halen beter dan andere bedrijven. Maar bedrijven die hun doelstelling missen, presteren nog steeds beter dan bedrijven die helemaal geen doelstelling hebben afgegeven. Overigens blijkt dat doelstellingen vaker niet gehaald worden dan wel. Toch is het missen van een doelstelling minder ‘erg’ dan in het geheel geen doelstelling afgeven. Bedrijven die hun doelstelling missen hebben toch nog een hogere winst en betere koersontwikkeling dan bedrijven die geen doelstellingen afgeven.

Het tweede en derde deelonderzoek van Impink richten zich op beursgenoteerde bedrijven in de VS, waarbij afgegeven verwachtingen worden vergeleken met afgegeven doelstellingen. De resultaten geven aan dat de markt sterk reageert op de afgifte van doelstellingen en dat deze reactie zich concentreert op het moment van afgifte.

Curriculum vitae
Joost Impink (Harenkarspel, 1972) studeerde econometrie, fiscaal recht en fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Momenteel werkt Impink als ‘post doctoral associate’ bij de University of Florida in de VS. Impink promoveert op 12 mei 2011 (11am, Academiegebouw) bij prof.dr. C. Cools en prof.dr. J.F.M.G. Bouwens op het proefschrift: Voluntary disclosure of corporate performance targets.

Laatst gewijzigd:25 augustus 2016 14:58
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...