Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Sociologist Lindenberg (ICS / RUG) publishes with Diederik Stapel in the leading journal "Science" about effects of disorder on discrimination

08 april 2011
Sociologist Siegwart Lindenberg (ICS / RUG) publishes with Diederik Stapel in the leading journal "Science" about effects of disorder on discrimination.

Reference: Lindenberg, S.M. & Stapel, D.A. (2011). Coping with Chaos: How Disordered Contexts Promote Stereotyping and Discrimination. Science 332, 251-253 (2011); DOI: 10.1126/science.1201068

Rubbish on the streets makes people think in stereotypes and can even lead to discrimination. This is because in an untidy environment people have a greater need for structure, state the behavioural scientists Diederik Stapel of Tilburg University and Siegwart Lindenberg of the University of Groningen, both members of the Tilburg Institute for Behavioral Economics Research (TIBER). The professors demonstrated this in a series of experiments, the results of which were published on 8 April in the scientific journal Science.

Read the article in Science:

http://www.sciencemag.org/content/332/6026/251.full.pdf

Listen here to a radio interview for Dutch Radio 1.

Read the article (in Dutch) in De Volkskrant of April 8, 2011.

Read the article (in Dutch) in NRC of April 8, 2011.

Web page University of Groningen.

Laatst gewijzigd:05 februari 2019 14:24

Meer nieuws

 • 14 december 2020

  Geschiedenis van het onderwijs spiegel bij actuele vraagstukken

  Vrijheid van onderwijs, kansengelijkheid, staatspedagogiek... Hilda Amsing weet er alles van. Zij is een van de eerste twee Aletta Jacobs hoogleraren aan de RUG. Deze leerstoelen zijn ingesteld voor vrouwelijke wetenschappers, om de...

 • 09 december 2020

  Anna Lichtwarck-Aschoff benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek

  Het College van Bestuur van de RUG heeft Anna Lichtwarck-Aschoff per 1 januari benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek bij de basiseenheid Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten bij de Faculteit Gedrags en Maatschappijwetenschappen. Ze zal daar de...

 • 08 december 2020

  Mijlpaal project Klassenfeestjes tegen uitsluiting van kinderen

  Meer dan 10% van de basisschoolkinderen wordt gepest of uitgesloten. Een belangrijke aanwijzing voor uitsluiting is als een kind nooit wordt uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje. Orthopedagogen van de RUG hebben daarom het project...