Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Verbeteren van rekenonderwijs door digitale ondersteuning van assessment

19 april 2011

De komende drie jaar voert het GION samen met de KPCgroep en het UOCG een grootschalig onderzoek uit naar de digitale ondersteuning van assessment in de rekenlessen. Assessment houdt in dat leerkrachten zicht krijgen op de mate waarin de leerlingen de lesstof rekenen hebben begrepen. Vervolgens bepalen ze welke stappen er nodig zijn om hiaten in kennis te verminderen.

Uit rapportages van de Inspectie van het Onderwijs over opbrengstgericht werken blijkt dat de meeste leerkrachten al gebruik maken van maandelijkse rekentoetsen. Aan de hand van de resultaten wordt aan zwakke rekenaars herhalingsstof aangeboden. In dit onderzoek wordt deze werkwijze verder uitgewerkt.

Het programma dat ontwikkeld wordt ziet er als volgt uit. De leerlingen krijgen zoals gewoonlijk een aantal rekenlessen in de week. Aan het eind van de week kiest de leerkracht een set opgaven uit een verzameling digitale opgaven die past bij de behandelde stof. Leerlingen geven vervolgens met een stemkastje hun antwoorden. De resultaten komen direct in een grafiek op het digitale schoolbord en de leerkracht gebruikt deze informatie om feedback en extra instructie te geven.

Het onderzoek is een samenwerking tussen het GION, het UOCG en de KPCgroep uit Den Bosch, die de begeleiding van leerkrachten verzorgt. Het is gebaseerd op de NWO-PROO aanbesteding naar verbetering van rekenonderwijs door middel van Research & Development projecten.

Coördinator van het onderzoek is prof.dr. Egbert Harskamp

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:25

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....