Lezing: I Macchiaioli e le loro opere

Laatste bijeenkomst van het seizoen op uitnodiging van RTC en Vereniging Dante Alighieri
28 april 2011

Invito

Cari soci

Na twee goed bezochte evenementen: de interessante lezing van dr. Jan de Jong bij gastvrij Meander en het hartverwarmende optreden van Teatrabile uit L’Aquila, nodigen de Opleiding Romaanse Talen en Culturen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vereniging Dante Alighieri u uit voor de laatste bijeenkomst van dit seizoen.

I Macchiaioli e le loro opere

Spreker: Valerio Cugia di Sant’Orsola

Datum: donderdag 28 april 2011

Plaats: Academiegebouw (zaal A3)

Aanvang: 19.30 uur

De Macchiaioli is een kunstenaarsgroep uit Florence die omstreeks 1855 actief werd. Deze kunstenaars rebelleerden tegen de academische schilderkunst van hun tijd. Zij zochten de waarheid in de kunst en ontwikkelden een soort impressionisme van ‘macchie di colori di chiari e scuri.’ Valerio zal ons laten zien dat vijf jaar later deze kunstenaars werkten in de streek tussen Florence en Livorno. Via de kunstcriticus Diego Martelli raakten zij in contact met de impressionisten. De bekendste kunstenaar is Giovanni Fattori. In Livorno is een museum van zijn werken.

In het tweede deel van zijn lezing gaat Valerio in op het werk van de volgende generatie: de Post-Macchiaioli. Zij werden beïnvloed door het Franse impressionisme en het internationale symbolisme, maar gingen ook hun eigen weg.

Over onze spreker: Valerio Cugia is beeldend kunstenaar en exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. De laatste jaren schilderde hij ook portretten voor de verzameling van de Rijksuniversiteit van Groningen. En wij kennen Valerio als een actief lid van ons comitato.

Op speciaal verzoek houdt Valerio deze lezing in het Italiaans.

Wij hopen velen van u te zien.

Un caro saluto per tutti.

(Gratis toegang voor Danteleden, RTC-docenten en –studenten. Introducés betalen drie euro)

Laatst gewijzigd:09 januari 2015 16:01