Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

PhD thesis on IBD by Noortje Festen

07 april 2011

Eleanora (Noortje) Festen, MD, graduated cum laude on April 6, 2011 with her PhD thesis: Shared genetic background of inflammatory diseases of the bowel.

Crohn’s disease, ulcerative colitis, and celiac disease are chronic inflammatory bowel diseases with a relatively high prevalence in Western countries. Patients are usually bound to strict diets and/or anti-inflammatory drugs. This thesis describes research into the genetic factors involved in Crohn’s disease, ulcerative colitis and celiac disease. A screen for variants in genes in the innate immune system was used to identify new risk genes for Crohn’s disease and ulcerative colitis. It was also found that there is overlap in genetic risk between these diseases and celiac disease. The findings are relevant for our better understanding of the pathogenesis of inflammatory bowel diseases and to further research in therapeutic treatments.

Copies can be requested from the department or here

Her supervisors were Prof. Cisca Wijmenga, Prof. Jan Kleibeuker and Dr. Rinse Weersma from the Depts of Genetics and Gastroenterology, UMCG.

She will continue her clinical training as a gastroenterologist in the UMCG and will combine this with further research work.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:25

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.