Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

PhD thesis on IBD by Noortje Festen

07 april 2011

Eleanora (Noortje) Festen, MD, graduated cum laude on April 6, 2011 with her PhD thesis: Shared genetic background of inflammatory diseases of the bowel.

Crohn’s disease, ulcerative colitis, and celiac disease are chronic inflammatory bowel diseases with a relatively high prevalence in Western countries. Patients are usually bound to strict diets and/or anti-inflammatory drugs. This thesis describes research into the genetic factors involved in Crohn’s disease, ulcerative colitis and celiac disease. A screen for variants in genes in the innate immune system was used to identify new risk genes for Crohn’s disease and ulcerative colitis. It was also found that there is overlap in genetic risk between these diseases and celiac disease. The findings are relevant for our better understanding of the pathogenesis of inflammatory bowel diseases and to further research in therapeutic treatments.

Copies can be requested from the department or here

Her supervisors were Prof. Cisca Wijmenga, Prof. Jan Kleibeuker and Dr. Rinse Weersma from the Depts of Genetics and Gastroenterology, UMCG.

She will continue her clinical training as a gastroenterologist in the UMCG and will combine this with further research work.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:25

Meer nieuws

 • 22 juni 2018

  Minder eiwit in urine vertraagt nierfunctieachteruitgang bij kinderen

  Een behandeling met bloeddrukverlagende medicatie bij kinderen met chronisch nierfalen verlaagt de eiwituitscheiding in hun urine. Hierdoor hebben de kinderen een minder grote kans op verslechtering van hun aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van dr...

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...