Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

PhD thesis on IBD by Noortje Festen

07 april 2011

Eleanora (Noortje) Festen, MD, graduated cum laude on April 6, 2011 with her PhD thesis: Shared genetic background of inflammatory diseases of the bowel.

Crohn’s disease, ulcerative colitis, and celiac disease are chronic inflammatory bowel diseases with a relatively high prevalence in Western countries. Patients are usually bound to strict diets and/or anti-inflammatory drugs. This thesis describes research into the genetic factors involved in Crohn’s disease, ulcerative colitis and celiac disease. A screen for variants in genes in the innate immune system was used to identify new risk genes for Crohn’s disease and ulcerative colitis. It was also found that there is overlap in genetic risk between these diseases and celiac disease. The findings are relevant for our better understanding of the pathogenesis of inflammatory bowel diseases and to further research in therapeutic treatments.

Copies can be requested from the department or here

Her supervisors were Prof. Cisca Wijmenga, Prof. Jan Kleibeuker and Dr. Rinse Weersma from the Depts of Genetics and Gastroenterology, UMCG.

She will continue her clinical training as a gastroenterologist in the UMCG and will combine this with further research work.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:25

Meer nieuws

 • 20 mei 2019

  Aanstaand eredoctor Titia de Lange: Splitsende touwen en veroudering

  Al vrijwel haar hele werkzame leven onderzoekt Titia de Lange telomeren, de uiteinden van chromosomen. Haar grensverleggende onderzoek wordt in juni bekroond met een eredoctoraat aan de RUG. De Langes eerste experiment als promovendus van Piet Borst,...

 • 14 mei 2019

  Aantal kinderen met diabetes type 1 verdubbeld

  Het aantal kinderen dat per jaar de diagnose diabetes mellitus type 1 krijgt, is in de afgelopen dertig jaar verdubbeld. Dat concludeert Angelien Spaans-Hummelink in haar proefschrift.

 • 16 april 2019

  Nieuwe technieken maken structurele verschillen in DNA zichtbaar

  Alle mensen hebben hetzelfde typisch ‘menselijke’ DNA. Maar er zijn ook verschillen tussen mensen, waardoor ieder van ons een uniek individu is. Onderzoek naar deze verschillen, die onder meer een rol spelen bij een groot aantal ziekten, richt zich...