Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

René Veenstra benoemd tot adjunct-hoogleraar Sociologie

08 april 2011

René Veenstra is per 1 april 2011 bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen benoemd tot adjunct-hoogleraar Sociologie, in het bijzonder de Sociale Ontwikkeling. Het gaat daarbij om de sociale ontwikkeling in het algemeen, en van jongeren in het bijzonder.

Het onder de leerstoel ressorterende onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma ‘Social Networks, Solidarity, and Inequality’ en is gericht op het uitwerken en toetsen van theorieën over de ontwikkeling van prosociaal gedrag (solidariteit, hulpgedrag) en antisociaal gedrag (criminaliteit, pestgedrag). Bij de theorieontwikkeling staat het uitwerken van de mechanismen achter dit gedrag centraal.

Veenstra doet onderzoek naar de ontwikkeling van prosociaal en antisociaal gedrag, vriendschapsrelaties, pesten en ouder-kind interacties. Dit onderzoek maakt deel uit van TRAILS (TRacking Adolescents’ Individual Lives Survey), een onderzoek naar de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen op weg naar de volwassenheid. René Veenstra is lid van het managementteam van TRAILS. Hij coordineert thans een project om pesten te signaleren en tegen te gaan. Met middelen uit het Onderwijs Bewijs Actieprogramma II gaat hij in de periode 2011-2014 het KiVa antipestprogramma in Nederland invoeren en evalueren.

René Veenstra (Groningen, 1969) studeerde onderwijskunde en algemene pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1999 promoveerde hij op een onderzoek naar verschillen in prestaties en vorderingen tussen leerlingen in het voortgezet onderwijs (getiteld Leerlingen - Klassen - Scholen). Hij geeft colleges over criminaliteit en veiligheid en beleid en interventies aan studenten sociologie en is als onderzoeker verbonden aan de disciplinegroep sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen en de onderzoeksschool ICS. Het onderzoeksprogramma Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen werd door de Visitatiecommissie Sociologie 2008 beoordeeld met twee vijven (excellent) en twee vieren (very good). Het ICS is een van de negen onderzoekscholen in Nederland die subsidie krijgen uit de eerste ronde van het nieuwe NWO-Graduate Programme.

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56
printView this page in: English

Meer nieuws