Productie verspreid over meerdere landen: nieuw onderzoek laat zien wie profiteert

19 april 2011
Professor Timmer

'Designed by Apple in California, assembled in China'. Productieprocessen van bijvoorbeeld elektronica vormen vaak een mondiale keten. Maar komt de meeste waarde ook terecht in het land dat daar het meeste kapitaal en arbeid in heeft gestoken? Volgens professor Marcel Timmer zijn er verschillende misleidende studies in omloop. In zijn oratie op 26 april analyseert de hoogleraar trends in mondiale waardeketens op basis van de nieuwe ‘World Input-Output Database’ - geconstrueerd door een Europees consortium onder leiding van de Universiteit van Groningen.

Oratie :
Mondiale waardeketens
Prof.dr. Marcel Timmer
26 april, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Leeropdracht: Economische groei en ontwikkeling
Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

In zijn oratie zal prof.dr. Marcel Timmer ingaan op het fenomeen van mondiale waardeketens. Veel producten en diensten zijn vandaag de dag het eindresultaat van een complex wereldwijd netwerk van activiteiten. Technologische vooruitgang in informatie- en communicatiesystemen maakt het profijtelijk om de verschillende stadia in productie zoals design en ontwikkeling, productie van halffabricaten, assemblage en distributie regionaal te spreiden. Deze zogeheten globale productienetwerken hebben een lange historie in agrarisch-industriële sectoren en meer recent in bijvoorbeeld de consumentenelektronica.

De fragmentering van productieprocessen gaat gepaard met een verdergaande integratie van landen door middel van internationale handel. Fragmentatie impliceert ook een internationale verdeling van de waarde die in de ketens wordt gegeneerd. Casestudies naar bijvoorbeeld de iPod-productie in China suggereren dat slechts een klein gedeelte van de waarde van goederen (minder dan 5%) als beloning voor arbeid en kapitaal terechtkomt in het land waar de productie plaatsvindt. Op basis van onderzoek binnen het door de Europese Unie gesteunde ‘World Input-Output Database’ project zal Timmer laten zien dat deze casestudies misleidend kunnen zijn. Door gebruik te maken van nieuw ontwikkelde wereld input-output tabellen zullen de trends in mondiale waardeketens in de afgelopen vijftien jaar worden geschetst.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:25
printOok beschikbaar in het: English