Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Handelskrediet bij de rijstmarkt in de Mekong-delta

14 april 2011

In de rijstsector in de Mekong-delta van Vietnam wordt op grote schaal gewerkt met handelskrediet. Centraal in het onderzoek van promovenda Uyen Nguyen staat de vraag hoe en waarom kredietverlenende bedrijven dat doen. Zij benaderde hiervoor ruim 600 bedrijven. Er blijkt een positieve correlatie te bestaan tussen het verstrekken van handelskrediet en de groei van de afzet van het kredietverstrekkende bedrijf.

Verder bestudeerde Nguyen de relatie tussen het verlenen van handelskrediet en de mate waarin een bedrijf onderhevig is aan concurrentie. De resultaten suggereren dat bedrijven die in sterkere mate onderhevig zijn aan concurrentie meer handelskrediet verlenen. Ook zijn bedrijven geneigd meer krediet te verlenen aan grotere en bekendere cliënten, waarschijnlijk om de verkoop te stimuleren. De marktomstandigheden, zoals de mate van concurrentie, de onderhandelingspositie van handelspartners in onderlinge transacties, klantkenmerken, en de waarde van de verhandelde goederen verschillen erg per onderdeel van de rijstsector van Vietnam. Toekomstige studies naar het belang en het gebruik van handelskrediet dienen hiermee rekening te houden.

Curriculum vitae
Uyen Nguyen (Vietnam, 1978) behaalde haar mastergraad international financial management in 2004 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG, in het kader van een NPT-project van Nuffic. Ze promoveert op 21 april 2011 (13.15u) bij prof.dr. B.W. Lensink en prof.dr. C.L.M. Hermes op het proefschrift: Trade credit in the rice market of the Mekong Delta, Vietnam.

Laatst gewijzigd:19 juli 2017 13:44
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...

 • 10 januari 2019

  Gemeentelijke woonlasten stijgen fors door hogere afvalstoffenbelasting

  De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt...