Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.dr. Dirk Strijker: ‘Zonder snel internet loopt het platteland leeg’

30 maart 2011

Geef het Nederlandse platteland zo snel mogelijk snel internet. Anders zullen bewoners en bedrijven wegtrekken uit de buitengebieden en daarmee de krimp in dergelijke gebieden versnellen. Dat is de boodschap van Dirk Strijker, hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor plattelandsbewoners is het geen vanzelfsprekendheid om te skypen met een nichtje in Nieuw-Zeeland, om even de vakantiefoto’s op Facebook te zetten of om online de snelle ontwikkeling van de melkprijzen bij te houden. In veel huishoudens in het buitengebied is het internet traag. En het is tijd dat daar verandering in komt, vindt Strijker.

foto Dirk Strijker
Dirk Strijker

Glasvezel tot elke deur

Elf jaar geleden schreef hij aan de toenmalige VROM-raad wat de beste investering in de toekomst van het platteland zou zijn: een glasvezelkabel tot elke deur. ‘We telden toen dat 75 duizend adressen op het platteland in Noord-Nederland het moesten stellen zonder snel internet’, memoreert Strijker. ‘En intussen is er bij mijn weten niets gebeurd.’

Basisvoorziening

Dus probeert Strijker nu opnieuw breedband voor het buitengebied op de agenda te krijgen. ‘We moeten niet lang meer wachten. Je kunt op je klompen aanvoelen dat bedrijven en bewoners anders zullen wegtrekken van het platteland’, zegt Strijker. ‘Voor veel mensen is een snelle internetverbinding een basisvoorziening geworden, net als water, elektriciteit en een verharde weg. Gezinnen met opgroeiende kinderen of mensen die soms thuis werken, willen gewoon snel internet.’

En ook kleine bedrijven in de dunbevolkte gebieden zien hun internetcapaciteit als een belangrijk punt van zorg, merkte één van Strijkers masterstudenten bij een rondgang in Noord-Nederland. ‘De kans bestaat dat die kleine consultancybureaus of architecten, die we graag op het platteland hebben, zich dan maar ergens anders vestigen.’

Half miljard euro

De kans dat kabelmaatschappijen de benodigde kabels leggen, is klein. Voor hen is het aansluiten van de dunbevolkte gebieden onrendabel, omdat het leggen van de glasvezels duur is. Strijker schat de kosten op een krappe half miljard euro. Ook particulieren zullen niet snel breedbandkabels aanleggen. ‘Er zijn wel initiatieven geweest om met een heel dorp een kabel te financieren. Maar in die gebieden hebben mensen vaak al schotels aangeschaft om televisie te kijken. Zij die minder behoefte hebben aan een goede internetcapaciteit, willen dus niet meebetalen aan de glasvezelkabel.’

Ook politici staan niet te springen, weet Strijker. ‘Je laat als politicus liever een zichtbaar gebouw na, dan een paar heel dure kabels onder de grond. Dat geldt in onze provincie bijvoorbeeld voor het Groninger Forum’, verklaart hij. ‘Bovendien is het een probleem dat de technologische ontwikkeling op dit gebied heel snel gaat, maar ook onvoorspelbaar is.’ Strijker denkt dat men tien jaar geleden niet met de graafmachines klaar stond om kabelgoten te graven, omdat men dacht dat er op korte termijn wel een draadloze oplossing zou zijn. ‘Die oplossing is er nog niet. En ik vind dat we niet langer moeten wachten. Willen we voorkomen dat het platteland leegloopt, dan moeten die glasvezels er nu komen. En dan moeten Den Haag en de provincies maar zorgen dat ze het geld bij elkaar krijgen.’

Curriculum Vitae

Prof.dr. Dirk Strijker studeerde economie in Groningen en promoveerde in 2000 aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de regionale verschillen in de Europese landbouw. Sinds 2005 bekleedt hij de Mansholt-leerstoel voor Plattelandsontwikkeling. Deze bijzondere leerstoel is ingesteld bij de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen op verzoek van de Stichting voor Hoger Landbouwonderwijs. Strijker publiceert onder meer over de economische aspecten van landbouw en landbouwpolitiek. Niet alleen voor andere wetenschappers, maar als columnist van het Dagblad van het Noorden (tot 2009) en De Boerderij (sinds 2010) ook voor het algemene publiek.

3 reacties

Karin zegt ( april 2, 2011 om 16:47 pm)

Helemaal mee eens! Geldt ook voor Flevoland!

Fennegien Brouwer (4 april 4, 2011 om 14:09 pm)

Klopt, betere verbindingen buiten de randstad zullen zeker helpen voor het nieuwe werken en de fildruk verminderen! Platteland is dat nog wel een term van deze tijd kom er eens kijken! Er zijn een heleboel verschillende gebieden buiten de randstad. Buitengebieden bijvoorbeeld en dunbevolkte gebieden.

Joost (april 4, 2011 om 15:05 pm)

Ik ben helemaal voor breeedbandinternet voor iedereen, maar uit onderzoek blijkt dat de leegloop van het platteland daar eerder door bevorderd dan vertraagd zal worden. De vraag die onbeantwoord blijft is: moet de overheid dat betalen, of moeten de bewoners van het platteland dat doen? Zij wonen relatief goedkoop en rustig, en daar staat tegenover dat ze voor sommige voorzieningen wel meer moeten betalen. Lijkt me niet onredelijk.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:10
printView this page in: English

Meer nieuws