Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr. Anne Bollmann: ‘Aan kennis van de Duitse taal en cultuur valt veel te verdienen.’

15 maart 2011

Weinig scholieren kiezen Duits in hun vakkenpakket en nog minder gaan Duits studeren. Te weinig, vindt dr. Anne Bollmann. Er moet meer aandacht komen voor het belang van de Duitse taal en cultuur voor Nederland, en voor Groningen in het bijzonder. ‘Elk jaar loopt Nederland miljarden euro’s mis, mede door miscommunicatie met Duitse handelspartners.’

Gemiddeld vijftien studenten per jaar beginnen aan een studie Duits, zegt Anne Bollmann, universitair docente Duitse taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ongeveer twintig studenten kiezen Duits als bijvak. ‘Er waren ergere jaren. Na de val van de muur had Duitsland een erg slecht imago; het land werd weer gezien als de gevaarlijke grote buur. Dat negatieve imago zorgde ervoor dat ook het vak Duits niet populair was.’  

Feestje vieren

Dat imago is het nu veel beter. ‘Na het WK voetbal in 2006 is het duidelijk dat ook Duitsers een feestje kunnen vieren. Duits theater, films en technomuziek zijn hier populair. En iedereen wil tegenwoordig naar Berlijn’, lacht Bollmann. Nederlanders zien heus het belang van Duits in, laten de vele knipsels en rapporten op haar bureau zien. In een recent onderzoek naar de beleving van Duits onder Nederlandse scholieren geeft veertig procent aan dat Duits nuttig kan zijn om een baan te vinden. Maar dat vertaalt zich niet in een grotere instroom bij haar opleiding.

Onbegrijpelijk, vindt Bollmann. ‘Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland. Maar door gebrek aan kennis van de Duitse taal en cultuur lopen we miljarden euro’s aan handel mis’, stelt Bollmann. ‘Een Nederlander tutoyeert bijvoorbeeld al snel, terwijl een Duitser formeel blijft. Daardoor kan onnodige irritatie ontstaan. De omgangsvormen in het buurland kennen, kan een goede deal bespoedigen.’

Goede docenten

Duits is dus van groot belang voor Nederland en haar bedrijven. ‘Maar een taal leren kost moeite’, aldus Bollmann. ‘Scholieren zien ertegen op om woorden en rijtjes in hun hoofd te stampen. Taalonderwijs zou sterker moeten worden gecombineerd met literatuur, cultuur en hedendaagse politiek. Dan gaat de taal leven en heeft de scholier er ook echt iets aan.’ Voor een positief effect van deze verandering in het onderwijs moeten er, ondanks de komende pensioengolf onder leraren, wel genoeg goede docenten Duits blijven. Bollmann: ‘Liefst academisch geschoold.’  

Maar op universiteiten vindt door de lage studentenaantallen een tegengestelde beweging plaats. ‘Behalve Groningen, biedt geen enkele universiteit nog een volledige opleiding Duits’, vertelt Bollmann. Studenten in het Westen van het land pendelen tussen Amsterdam, Leiden en Utrecht om al hun colleges te kunnen volgen. En de universiteit van Nijmegen stuurt haar studenten Duits voor een belangrijk deel van hun opleiding over de grens.  

Rustige zaterdagmarkt

Dat Groningen de gehele opleiding Duits blijft aanbieden, is volgens Bollmann logisch. Voor stad, provincie en universiteit is Duitsland erg belangrijk. ‘Zonder Duitsers zou de zaterdagmarkt maar rustig zijn en had Ikea hier wellicht nooit een vestiging geopend’, verklaart ze. ‘We krijgen hier Duitse studenten, maar ook Nederlandse economiestudenten die straks in Duitsland willen werken. Voor zowel Duitsers als Nederlanders uit de grensstreek is dat hele Duits-Nederlandse gebied een potentiële arbeidsmarkt.’  

Bedrijfsleven, politiek, onderwijs. Alle belanghebbenden moeten volgens Bollmann de handen ineens slaan om ‘reclame te maken’ voor het belang van kennis van de Duitse taal en cultuur voor Nederland. ‘Zorg ervoor dat scholieren Duits kiezen. Dat studenten Duitse taal en cultuur gaan studeren.’ Om ‘de Hollanders’ te overtuigen voegt ze eraan toe: ‘Je kunt er flink mee verdienen.’

Curriculum Vitae

Dr. Anne Bollmann (Dingden, Nordrhein-Westfalen, 1963) studeerde Duits, Nederlands en geschiedenis aan de WestfälischeWilhelms-Universität Münster. In 2004 promoveerde ze aan de RUG op een literairhistorisch onderzoek naar biografieën van vrouwelijke religieuzen in de laatmiddeleeuwse grensregio Noordoost-Nederland-Duitsland. Aan dezelfde universiteit is Bollmann universitair docent Duitse taal en cultuur en Mediëvistiek.

Contact: dr. Anne Bollmann

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:10
printView this page in: English

Meer nieuws