Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

March 24: keynote lecture by John Cacioppo (University of Chicago)

15 maart 2011

Keynote Lecture for Healthy Ageing, Population and Society (HAPS)

The Department of Sociology proudly invites you to attend

Social isolation, health and aging

by

John T. Cacioppo – University of Chicago

Date:                Thursday 24 th March 2011

Location:         Senaatskamer, Academiegebouw

Time:               13.00–14.15h

John Cacioppo is professor at the University of Chicago and Director of the University of Chicago Center for Cognitive and Social Neuroscience.

John Cacioppo is one of the most prominent scholars in the field of health psychology. He received many honors for his work, also many honors awarded to sociologists.

About his work:

Social species do not fare well when forced to live solitary lives. Humans, born to the longest period of abject dependency of any species and dependent on conspecifics across the lifespan to survive and prosper, do not fare well, either, whether they are living solitary lives, or whether they simply perceive they live in isolation.

The average person spends about 80% of waking hours in the company of others, and the time with others is preferred to the time spent alone. Social isolation, in contrast, is associated not only with lower subjective well-being but with broad based-morbidity and mortality. Perceived social isolation (i.e., loneliness) has also been associated with the progression of Alzheimer’s Disease, obesity, increased vascular resistance, elevated blood pressure, increased hypothalamic pituitary adrenocortical activity, less salubrious sleep, diminished immunity, reduction in independent living, alcoholism, depressive symptomatology, suicidal ideation and behavior, and mortality in older adults.

Cacioppo’s research is focused on understanding the mechanisms that bring these effects of loneliness about and to study their neural, hormonal, cellular, and genetic underpinnings in an approach he termed social neuroscience.

Laatst gewijzigd:21 november 2017 09:58

Meer nieuws

 • 14 december 2020

  Geschiedenis van het onderwijs spiegel bij actuele vraagstukken

  Vrijheid van onderwijs, kansengelijkheid, staatspedagogiek... Hilda Amsing weet er alles van. Zij is een van de eerste twee Aletta Jacobs hoogleraren aan de RUG. Deze leerstoelen zijn ingesteld voor vrouwelijke wetenschappers, om de...

 • 09 december 2020

  Anna Lichtwarck-Aschoff benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek

  Het College van Bestuur van de RUG heeft Anna Lichtwarck-Aschoff per 1 januari benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek bij de basiseenheid Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten bij de Faculteit Gedrags en Maatschappijwetenschappen. Ze zal daar de...

 • 08 december 2020

  Mijlpaal project Klassenfeestjes tegen uitsluiting van kinderen

  Meer dan 10% van de basisschoolkinderen wordt gepest of uitgesloten. Een belangrijke aanwijzing voor uitsluiting is als een kind nooit wordt uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje. Orthopedagogen van de RUG hebben daarom het project...