Hetty Zock benoemd tot hoogleraar Godsdienstpsychologie, met bijzondere aandacht voor de geestelijke verzorging

15 maart 2011

Hetty Zock is per 1 februari 2011 bij de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen benoemd tot hoogleraar Godsdienstpsychologie, met bijzondere aandacht voor de geestelijke verzorging.

Hetty Zock (Schiedam, 1957) studeerde theologie en volgde daarna de Kerkelijke Opleiding in Leiden. Na afronding van haar studie werkte ze aan de Universiteit Leiden en als pastoraal medewerker en predikant. In 1990 promoveerde Zock op de dissertatie ‘A psychology of ultimate concern. Erik H. Erikson’s contribution to the psychology of religion’. Sinds 1999 werkt ze aan de RUG als universitair (hoofd)docent godsdienstpsychologie. Daarnaast is ze sinds 2001 coördinator van de masteropleiding geestelijke verzorging.

In haar onderzoek beweegt prof. Zock zich op twee terreinen. Ze richt zich op godsdienstpsychologisch onderzoek naar hedendaagse zingevingsprocessen en identiteitsvorming. Hierin wordt vooral gewerkt met relationeel-psychoanalytische modellen en hedendaagse identiteitstheorieën. Een belangrijk onderzoeksthema betreft het toenemende belang van kunst als bron van zingeving en levensoriëntatie. Daarnaast doet Zock onderzoek naar het veranderende beroep van geestelijk verzorger in de huidige levensbeschouwelijke context. Momenteel is ze bezig onderzoek op te zetten in de ouderenzorg.
Zock was tot haar benoeming bijzonder hoogleraar Levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid, namens het KSGV.

Zie ook Hetty Zock in het tv-programma Adams Appel, jaargang 2010, aflevering 6: http://www.rug.nl/video/archief/GeloofHettyZock

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56