NIOZ-onderzoeker Marcel Veldhuis benoemd tot hoogleraar Planktonecologie

24 maart 2011

Marcel Veldhuis wordt per 1 april 2011 bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen benoemd tot hoogleraar Planktonecologie. Veldhuis is en blijft als onderzoeker verbonden aan het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel, waar hij hoofd is van de afdeling Biologische Oceanografie. Veldhuis is een internationaal expert in het fundamenteel onderzoek in de ecologie van fytoplankton van zeeën en oceanen. Zijn onderzoek richt zich op duurzaamheid van mariene ecosystemen. De leerstoel wordt ondergebracht bij de basiseenheid Ocean Ecosystems van het Energy and Sustainable Research Institute Groningen (ESRIG) van de RUG.

Marcel Veldhuis (Almelo, 1956) is projectleider van het NIOZ-deel aan een Europees interregionaal Noordzee project, North Sea Ballast Water Opportunity (NSBWO), waarin wetenschap, beleid, industrie en milieuorganisaties samenwerken voor een innovatief en samenhangend beleid voor ballast water van zeeschepen. In de nabije toekomst moeten zeeschepen hun ballastwater behandelen zodat het vergaand vrij van organismen is wanneer het weer wordt geloosd. De installaties hiervoor dienen eerst een typegoedkeuring te krijgen voordat ze op de markt mogen worden gebracht, vergelijkbaar met een typegoedkeuring voor een nieuw automodel.

Ballastwater wordt ingenomen door schepen na het lossen van hun lading, om stabiliteit en diepgang van het schip te waarborgen. In een volgende haven, soms aan de andere kant van de wereld, wordt het ballastwater geloosd, om weer nieuwe lading te kunnen innemen. De levende have, vooral kleine algen, bacteriën, larven en planktondieren, die in het ballast water meeliften naar andere zeeën, kunnen daar soms grote schade aanrichten. Ziektes als cholera werden zo vanuit India naar Peru gebracht; een Amerikaanse ribkwal liet de Zwarte Zeevisserij instorten doordat de kwal alle voedsel van de vissen voor hun neus wegkaapte. Deze ribkwal, Mnemiopsis leidyi, wordt momenteel ook in de Waddenzee volop gesignaleerd. Ook de wolhandkrab uit China en de Amerikaanse zwaardschede kwamen op deze manier naar de Waddenzee, waar ze zich enorm konden uitbreiden.

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56
printOok beschikbaar in het: English