Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Studente GLTC in Zweden

31 maart 2011
Aaltje Hidding

Ik zie de blik in hun ogen nog voor me: “Naar Zweden? Maar… jij studeert toch Grieks en Latijn?” Familie, vrienden en docenten reageerden allemaal op dezelfde manier. Waarom niet naar Rome? Of naar Griekenland? Dat is toch veel logischer voor iemand die klassieke talen studeert? Dat is het ook. Maar ik wilde naar Scandinavië. Naar de rotsen, de meren en de zangerige taal van Zweden. De vereiste propedeuse had ik nog niet binnen, maar Lund stelde zich tevreden met de kopieën van mijn cijfers op progress.

 

Zweden was precies zoals ik het me had voorgesteld. De heuvelachtige omgeving, de bossen, het platteland dat echt heel erg dunbevolkt is. De studiedruk was gelukkig niet al te hoog, zodat ik tijd had om het traditionele Zweedse volksdansen te leren en bij het studentenkoor leerde ik niet alleen de Zweedse kerstmuziek, maar ook de Zweden zelf kennen. Want als buitenlandse student kom je toch vooral met andere buitenlandse studenten in aanraking.

In Lund volgde ik geschiedenisvakken. Terwijl ik in Groningen voornamelijk zelfstandig vertalingen maakte, of zelfs een enkel verdwaald verslag, waren mijn docenten in Zweden groot fan van essays en groepspresentaties. Beide methoden hebben voor- en nadelen, maar het was goed om eens een andere manier van werken mee te maken.

 

Er lag nog een dik pak sneeuw in Lund toen ik de trein terug naar Groningen nam. Dit halfjaar had ik voor geen goud willen missen. En of ik nu ook terug naar Zweden wil? Niet naar Zweden, er zijn nog zoveel mooie plaatsen in deze wereld. Ierland, Noorwegen, en eigenlijk zou ik de Atheense Acropolis ook wel eens willen zien …
Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...