Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Studente GLTC in Zweden

31 maart 2011
Aaltje Hidding

Ik zie de blik in hun ogen nog voor me: “Naar Zweden? Maar… jij studeert toch Grieks en Latijn?” Familie, vrienden en docenten reageerden allemaal op dezelfde manier. Waarom niet naar Rome? Of naar Griekenland? Dat is toch veel logischer voor iemand die klassieke talen studeert? Dat is het ook. Maar ik wilde naar Scandinavië. Naar de rotsen, de meren en de zangerige taal van Zweden. De vereiste propedeuse had ik nog niet binnen, maar Lund stelde zich tevreden met de kopieën van mijn cijfers op progress.

 

Zweden was precies zoals ik het me had voorgesteld. De heuvelachtige omgeving, de bossen, het platteland dat echt heel erg dunbevolkt is. De studiedruk was gelukkig niet al te hoog, zodat ik tijd had om het traditionele Zweedse volksdansen te leren en bij het studentenkoor leerde ik niet alleen de Zweedse kerstmuziek, maar ook de Zweden zelf kennen. Want als buitenlandse student kom je toch vooral met andere buitenlandse studenten in aanraking.

In Lund volgde ik geschiedenisvakken. Terwijl ik in Groningen voornamelijk zelfstandig vertalingen maakte, of zelfs een enkel verdwaald verslag, waren mijn docenten in Zweden groot fan van essays en groepspresentaties. Beide methoden hebben voor- en nadelen, maar het was goed om eens een andere manier van werken mee te maken.

 

Er lag nog een dik pak sneeuw in Lund toen ik de trein terug naar Groningen nam. Dit halfjaar had ik voor geen goud willen missen. En of ik nu ook terug naar Zweden wil? Niet naar Zweden, er zijn nog zoveel mooie plaatsen in deze wereld. Ierland, Noorwegen, en eigenlijk zou ik de Atheense Acropolis ook wel eens willen zien …
Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.