Studente GLTC in Zweden

31 maart 2011
Aaltje Hidding

Ik zie de blik in hun ogen nog voor me: “Naar Zweden? Maar… jij studeert toch Grieks en Latijn?” Familie, vrienden en docenten reageerden allemaal op dezelfde manier. Waarom niet naar Rome? Of naar Griekenland? Dat is toch veel logischer voor iemand die klassieke talen studeert? Dat is het ook. Maar ik wilde naar Scandinavië. Naar de rotsen, de meren en de zangerige taal van Zweden. De vereiste propedeuse had ik nog niet binnen, maar Lund stelde zich tevreden met de kopieën van mijn cijfers op progress.

Zweden was precies zoals ik het me had voorgesteld. De heuvelachtige omgeving, de bossen, het platteland dat echt heel erg dunbevolkt is. De studiedruk was gelukkig niet al te hoog, zodat ik tijd had om het traditionele Zweedse volksdansen te leren en bij het studentenkoor leerde ik niet alleen de Zweedse kerstmuziek, maar ook de Zweden zelf kennen. Want als buitenlandse student kom je toch vooral met andere buitenlandse studenten in aanraking.

In Lund volgde ik geschiedenisvakken. Terwijl ik in Groningen voornamelijk zelfstandig vertalingen maakte, of zelfs een enkel verdwaald verslag, waren mijn docenten in Zweden groot fan van essays en groepspresentaties. Beide methoden hebben voor- en nadelen, maar het was goed om eens een andere manier van werken mee te maken.

Er lag nog een dik pak sneeuw in Lund toen ik de trein terug naar Groningen nam. Dit halfjaar had ik voor geen goud willen missen. En of ik nu ook terug naar Zweden wil? Niet naar Zweden, er zijn nog zoveel mooie plaatsen in deze wereld. Ierland, Noorwegen, en eigenlijk zou ik de Atheense Acropolis ook wel eens willen zien …
Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51