Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sofia Voutsaki: hoogleraar Griekse archeologie

31 maart 2011
Sofia Voutsaki

Sofia Voutsaki is per 1 maart 2011 benoemd tot hoogleraar Griekse archeologie bij de Faculteit der Letteren. De expertise van Voutsaki (Athene, 1960) ligt op het terrein van Griekse prehistorie, Klassieke Archeologie, archeologische theorie en de geschiedenis van archeologie. Ze studeerde archeologie en geschiedenis in Athene en promoveerde aan de Universiteit van Cambridge op het proefschrift ‘Society and culture in the Mycenaean world: an analysis of mortuary practices in the Argolid, Thessaly and the Dodecanese’. Na haar promotie was ze onder meer docent aan de Faculteit van Klassieke Studies in Cambridge, Senior Research Fellow in Newnham College en Director of Studies in Newnham College en in Fitzwilliam College, Cambridge.  Sinds 2003 werkt Voutsaki aan de Faculteit der Letteren van de RUG, eerst als universitair docent, en sinds 2010 als universitair hoofddocent. In 2003 ontving zij van NWO een Vidi onderzoeksbeurs voor het ‘Middle Helladic Argolid Project’. Zij leidt ook het ‘Argos Tumuli Project’ met externe financering van het Institute of Aegean Prehistory (Research Grants 2006, 2008, 2009). Ze heeft dit jaar een Vervangingssubsidie gekregen van NWO om de publicatie van de Argos Tumuli voor te bereiden.

Voutsaki is nu bezig met de afronding van die twee projecten, maar is ook aan een nieuwe project begonnen: de opgraving van een Myceens paleiscomplex en een vroeger grafveld uit de late Middenbrons tijd in Ayios Vasilios, Sparta.
Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 19 november 2018

  Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen

  Honderd jaar na de geboorte van oud-premier Jelle Zijlstra ligt er een biografie over de eerste Nederlandse politicus die met zijn economische vakkennis een succesvol imago in de politiek imago wist op te bouwen. Historicus Jonne Harmsma promoveert...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...