Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oratie professor Nijstad: Moeilijke beslissingen

23 maart 2011
foto Bernard Nijstad
Bernard Nijstad

Iedereen heeft wel eens geworsteld met een moeilijke beslissing. De twijfel kan bijvoorbeeld toeslaan bij partnerkeuze (zoals in Boer Zoekt Vrouw), bij beslissingen over de levensloop (studiekeuze), en bij managers die beslissingen nemen met grote gevolgen (bijvoorbeeld: waar moeten we bezuinigen). Maar wanneer zijn beslissingen nu precies moeilijk? En waarom is het belangrijk om dat te weten?

De vraag ‘wat maakt een beslissing moeilijk’ blijkt zelf een moeilijke vraag te zijn. Allerlei factoren spelen hierbij een rol, zoals het aantal alternatieven dat beschikbaar is, het belang van de beslissing, eerdere kennis en ervaring van de beslisser, en de kwaliteit van de beschikbare alternatieven. Er bestaat in de wetenschap dan ook geen consensus over de vraag wanneer beslissingen moeilijk zijn en wanneer niet. Toch is het belangrijk om dit te weten. Moeilijke beslissingen kunnen leiden tot stress en slapeloze nachten. Maar mensen hebben ook de neiging om andere keuzes te maken op het moment dat een beslissing moeilijk is. Ze kiezen dan bijvoorbeeld vaker voor relatief ‘veilige’ opties (zoals bij studiekeuze een brede en algemene studie).

In zijn oratie ontvouwt Bernard Nijstad een theorie over moeilijke beslissingen. De theorie voorspelt dat een beslissing moeilijk is als geen van de alternatieven duidelijk beter is dan andere alternatieven, en/of als het beste alternatief tevens belangrijke nadelen heeft. De theorie wordt geïllustreerd aan de hand van de effecten van het hebben van te veel keuze en de effecten van het belang van de beslissing.

 

Oratie: dhr. prof.dr. B.A. Nijstad, 29 maart 2011, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Moeilijke beslissingen

Leeropdracht: Dicision making and organizational behavior in business and economics

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:24
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...