Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Invloed Indonesische Kamer van Koophandel bleef ook na aftreden Soeharto beperkt

04 maart 2011
Kadin
Kadin

De Indonesische president Soeharto trad af in het jaar 1998, waarna een nieuwe fase in het land begon. Promovendus Irawan Hatono bestudeerde de veranderende relaties tussen de overheid en het bedrijfsleven in Indonesië tijdens de eerste vijf jaar daarna. Het proefschrift beschrijft deze veranderingen aan de hand van de rol van Kadin, de Indonesische Kamer van Koophandel. Welke rol speelde deze organisatie, die de belangen van het bedrijfsleven behartigt, in de periode 1998-2003 heeft gespeeld bij de totstandkoming van politiek-economische besluiten?

Ten tijde van het Soeharto-regime trad de overheid op dominante wijze op bij de economische besluitvorming, terwijl Kadin slechts een marginale rol speelde. De politieke en economische hervormingen vanaf 1997-1998 boden Kadin echter in potentie meer ruimte om de politieke besluitvorming te beïnvloeden. Hatono illustreert aan de hand van drie casestudies in hoeverre Kadin daarin tussen 1998 en 2003 geslaagd is.

Hieruit blijkt dat Kadin slechts zeer beperkt invloed heeft gehad. Voor een belangrijk deel komt dat doordat de politieke en economische hervormingen na 1998 ruimte boden aan allerlei maatschappelijke organisaties, zoals werknemersorganisaties en NGO’s, om zich te laten horen en zich te bemoeien met politieke besluitvorming. Tegelijkertijd leidden de hervormingen ertoe dat de overheid meer belang hechtte aan behoeften van de samenleving. Hierdoor werd het speelveld voor Kadin om de belangen van het Indonesisch bedrijfsleven te vertegenwoordigen ingeperkt.

Curriculum vitae
Irawan Hartono (Indonesië, 1959) studeerde International Resources and Development aan Leeds University in het Verenigd Koninkrijk. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hartono is docent aan de Universitas Katolik Parahyangan in Bandung, Indonesië. Hij promoveert op 10 maart 2011 (16.15u) bij prof.dr. C.L.M. Hermes en prof.dr. B.S. Hadiwinata op het proefschrift: State-business relations in post-1998 Indonesia: the role of Kadin.

Laatst gewijzigd:16 februari 2018 11:56
printView this page in: English

Meer nieuws