Judith Vega te gast bij VPRO's ZOZ

18 februari 2011
Judith Vega
Judith Vega in TV-programma ZOZ (VPRO)

Politiek filosofe Judith Vega van onze faculteit zal morgen (zaterdag 19 februari) te zien zijn in het VPRO televisiseprogramma ZOZ gepresenteerd door Anil Ramdas in een aflevering over Dutch Tolerance. (15.15 uur op Nederland 2)

Het eerste artikel over ‘Dutch Tolerance’ in de New York Times werd gepubliceerd in 1890, sindsdien heeft de krant 700 artikelen over het onderwerp geschreven. Z.O.Z. heeft zaterdagmiddag drie gasten in de studio die praten over het beeld van Nederland in de wereld. Anil Ramdas legt hun voor hoe het zit met het worden gezien als zuinig en vlijtig, maar vooral ook tolerant.

“Het wordt nu verward met een softe aanpak,“ signaleert filosofe Judith Vega die het normaal vindt dat in een globaliserende stedelijke omgeving, het tolerantiedebat geen einde heeft. “Bepaalde tegenstellingen hoef je niet meteen uit te vechten,“ licht filosofe Ivana Ivkovic van de Universiteit van Tilburg toe. “Tolerantie is ook een kwestie van sociale intelligentie. In de omgang met elkaar kun je een marge van het toelaatbare houden, die in je voordeel werkt. “

Socioloog Illias El Hadioui van de Erasmus Universiteit: “Tolerantie is soms een handigheidje, een vorm van economisch pragmatisme. Daar is niets mis mee.””De rol van de overheid vindt filosofe Judith Vega van de Rijksuniversiteit Groningen heel belangrijk. “Als de overheid intolerant begint te worden, is het einde zoek.”

Teaser ZOZ aflevering 20 op YouTube

Website ZOZ (VPRO)