Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Universiteit op zoek naar beste profielwerkstuk

10 februari 2011

Scholieren uit havo 5 en vwo 6 maken ook dit jaar kans op een profielwerkstukprijs bij de Rijksuniversiteit Groningen. Vorig jaar werden 121 werkstukken ingezonden en begon in Groningen de victorie voor jong onderzoekstalent. Zo studeert de winnares van de Jan Pen prijs 2010 dit jaar gratis, omdat ze ook een KNAW onderwijsprijs won. Ook deden de winnaars van de Jan Kommandeurprijs mee aan een internationaal congres op Bali. Ook in 2011 maken scholieren kans op dergelijke prijzen. Docenten en scholieren kunnen tot 1 maart werkstukken inzenden.

 

De prijzen worden uitgereikt door het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen. Elk van de steunpunten kent drie prijzen toe voor de beste profielwerkstukken van dit schooljaar. Tijdens een feestelijke uitreiking op 1 april worden de prijzen uitgereikt aan de meest uitmuntende werkstukken. Op de dag van de uitreiking presenteren de scholieren hun onderzoek aan belangstellenden op een drukbezochte markt. Alle genomineerde leerlingen ontvangen een uitgebreid juryrapport en maken bovendien kans op de publieksprijs.

 

Talent uit het Noorden

Vorig jaar varieerden de ingezonden werkstukken van een documentaire over een zoektocht naar een vergeten oorlogsbunker op Texel, een praktisch onderzoek naar een trainingsprogramma voor beginnende hardlopers tot een verkenning van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Aan kwaliteit en originaliteit geen gebrek, zo laten de jaarlijkse inzendingen uit het hele land zien. Toch vindt de organisatie het altijd extra leuk om goede inzendingen uit de regio te ontvangen. “Noorderlingen zijn vaak wat bescheidener over hun eigen prestaties, maar natuurlijk niet minder slim. Zo waren afgelopen jaar de helft van de genomineerden afkomstig uit het Noorden.”, aldus Saskia Visser van het Alfasteunpunt.  

 

Profielwerkstukken

Scholieren maken in het eindexamenjaar van havo en vwo een profielwerkstuk. Daarvoor moeten ze zelf een onderwerp kiezen waarin ze zich verdiepen. Uit de inzendingen kiest een deskundige jury, bestaande uit onderzoekers van de universiteit en middelbare schooldocenten, de beste inzendingen, gebaseerd op creativiteit, originaliteit en diepgang.

 

Bij de steunpunten van de RUG komen elk jaar honderden vragen binnen over het maken van een profielwerkstuk. De drie steunpunten helpen de scholieren bij het zoeken van bronnen, het uitvoeren van experimenten, of brengen ze in contact met specialisten van de universiteit.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:24

Meer nieuws

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...