Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Universiteit op zoek naar beste profielwerkstuk

10 februari 2011

Scholieren uit havo 5 en vwo 6 maken ook dit jaar kans op een profielwerkstukprijs bij de Rijksuniversiteit Groningen. Vorig jaar werden 121 werkstukken ingezonden en begon in Groningen de victorie voor jong onderzoekstalent. Zo studeert de winnares van de Jan Pen prijs 2010 dit jaar gratis, omdat ze ook een KNAW onderwijsprijs won. Ook deden de winnaars van de Jan Kommandeurprijs mee aan een internationaal congres op Bali. Ook in 2011 maken scholieren kans op dergelijke prijzen. Docenten en scholieren kunnen tot 1 maart werkstukken inzenden.

 

De prijzen worden uitgereikt door het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen. Elk van de steunpunten kent drie prijzen toe voor de beste profielwerkstukken van dit schooljaar. Tijdens een feestelijke uitreiking op 1 april worden de prijzen uitgereikt aan de meest uitmuntende werkstukken. Op de dag van de uitreiking presenteren de scholieren hun onderzoek aan belangstellenden op een drukbezochte markt. Alle genomineerde leerlingen ontvangen een uitgebreid juryrapport en maken bovendien kans op de publieksprijs.

 

Talent uit het Noorden

Vorig jaar varieerden de ingezonden werkstukken van een documentaire over een zoektocht naar een vergeten oorlogsbunker op Texel, een praktisch onderzoek naar een trainingsprogramma voor beginnende hardlopers tot een verkenning van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Aan kwaliteit en originaliteit geen gebrek, zo laten de jaarlijkse inzendingen uit het hele land zien. Toch vindt de organisatie het altijd extra leuk om goede inzendingen uit de regio te ontvangen. “Noorderlingen zijn vaak wat bescheidener over hun eigen prestaties, maar natuurlijk niet minder slim. Zo waren afgelopen jaar de helft van de genomineerden afkomstig uit het Noorden.”, aldus Saskia Visser van het Alfasteunpunt.  

 

Profielwerkstukken

Scholieren maken in het eindexamenjaar van havo en vwo een profielwerkstuk. Daarvoor moeten ze zelf een onderwerp kiezen waarin ze zich verdiepen. Uit de inzendingen kiest een deskundige jury, bestaande uit onderzoekers van de universiteit en middelbare schooldocenten, de beste inzendingen, gebaseerd op creativiteit, originaliteit en diepgang.

 

Bij de steunpunten van de RUG komen elk jaar honderden vragen binnen over het maken van een profielwerkstuk. De drie steunpunten helpen de scholieren bij het zoeken van bronnen, het uitvoeren van experimenten, of brengen ze in contact met specialisten van de universiteit.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:24

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...