Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Monografie over de geschiedenis van de taal- en spraaktechnologie in Nederland en Vlaanderen

01 februari 2011

Wat is er sinds de eerste Nederlandse computer, de ARRA II uit 1953, gebeurd op het gebied van de computertaalkunde? Leonoor van der Beek beschrijft in het boek ‘Van Rekenmachine tot Taalautomaat’ de geschiedenis van de taal- en spraaktechnologie in Nederland en Vlaanderen. Donderdag 11 februari wordt haar boek, dat ze in opdracht van de vakgroep Alfa-informatica aan de Rijksuniversiteit schreef, officieel openbaar gemaakt tijdens de 21e CLIN-dag in Gent.

Rekenen en vertalen

Al een jaar voordat ARRA II in gebruik werd genomen sprak bijzonder hoogleraar wiskunde Adriaan van Wijngaarden over rekenen en vertalen. Hij wees op het woord bank dat in het Engels ofwel bench ofwel bank kan zijn. Aldus van Wijngaarden zou voor automatische vertaling een computer naar de omringende woorden moeten kijken om de beste vertaling te kiezen.  'Dit is evenwel niet eenvoudig', voegde hij daaraan toe.

‘Van Rekenmachine tot Taalautomaat’ is een monologie over de computer als rekenmachine tot (ver)taalautomaat. Aan de hand van de verhalen van pioniers uit het vak blikt het boek terug op de eerste 50 jaar van de computertaalkunde.

Boek van Rekenmachine tot Taalautomaat

Achtergrond

Van september 2009 tot september 2010 interviewde dr. Leonoor van der Beek deskundigen uit de taal- en spraaktechnologie, o.a. Hugo Brandt Corstius en Rector Magnificus Frans Zwarts. Van der Beek heeft Nederlands en Journalistiek gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en is werkzaam als Research Manager bij het taaltechnologiebedrijf Q-go.

Contact: prof. dr. Gertjan van Noord (Alfa-informatica)

Laatst gewijzigd:05 april 2018 12:02

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 03 december 2018

  Huidig onderzoek naar terpen en wierden in beeld

  Annet Nieuwhof, Johan Nicolay (beiden Archeologie RUG) en Jeroen Wiersma (Kenniscentrum Landschap) brengen een nieuw boek uit over de stand van zaken in het onderzoek van het terpen- en wierdenland.