Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scholierenacademie 16 maart 2011

18 februari 2011

Jeruzalem is de heilige stad voor de drie monotheïstische wereldgodsdiensten : Jodendom, Christendom en de Islam. In dit college zal vooral worden ingegaan op de joodse en christelijke geschiedenis van Jeruzalem. In het eerste deel van het college zullen o.a. de volgende vragen aan de orde komen: Hoe en wanneer is Jeruzalem een heilige joodse stad geworden? Wat is de zogenaamde Sionstheologie? Welke bedreigingen en verwoestingen heeft de stad gekend en wat waren daarvan de gevolgen? Met betrekking tot de laatste zal o.a. aandacht worden besteed aan de Joodse Oorlog (66-70 n.Chr.) en de verwoesting van de Joodse Tempel.

In het tweede deel van het college zal de aandacht uitgaan naar de heidense periode van de stad na de Bar Kochba opstand (132-135 n.Chr.) en vooral naar de christianisering van Jeruzalem vanaf keizer Constantijn de Grote (306-337). Kerkbouw, pelgrimages en het kloosterwezen zullen aan de orde komen, evenals de verhouding Christendom-Jodendom.

>> meer informatie

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.