Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scholierenacademie 16 maart 2011

18 februari 2011

Jeruzalem is de heilige stad voor de drie monotheïstische wereldgodsdiensten : Jodendom, Christendom en de Islam. In dit college zal vooral worden ingegaan op de joodse en christelijke geschiedenis van Jeruzalem. In het eerste deel van het college zullen o.a. de volgende vragen aan de orde komen: Hoe en wanneer is Jeruzalem een heilige joodse stad geworden? Wat is de zogenaamde Sionstheologie? Welke bedreigingen en verwoestingen heeft de stad gekend en wat waren daarvan de gevolgen? Met betrekking tot de laatste zal o.a. aandacht worden besteed aan de Joodse Oorlog (66-70 n.Chr.) en de verwoesting van de Joodse Tempel.

In het tweede deel van het college zal de aandacht uitgaan naar de heidense periode van de stad na de Bar Kochba opstand (132-135 n.Chr.) en vooral naar de christianisering van Jeruzalem vanaf keizer Constantijn de Grote (306-337). Kerkbouw, pelgrimages en het kloosterwezen zullen aan de orde komen, evenals de verhouding Christendom-Jodendom.

>> meer informatie

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.