Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Archeoloog provincie Fryslân benoemd tot bijzonder hoogleraar

09 februari 2011

Dr. Gilles de Langen is per 1 februari 2011 benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Momenteel werkt hij als provinciaal archeoloog bij de provincie Fryslân.De Langen zal deze functie combineren met zijn hoogleraarschap. Hij bekleedt de nieuwe leerstoel Archeologie van het Noord-Nederlandse terpen- en wierdenlandschap, vanwege de Stichting Groninger Universiteitsfonds. De leerstoel is het resultaat van samenwerking tussen de RUG en de provincie Fryslân.   

De Langen geldt als een expert op het terrein van archeologisch onderzoek naar terpen en wierden. Centraal in het werk van De Langen als hoogleraar staat het onderzoek naar de relatie tussen bewoning en landschap in het klei- en klei-op-veengebied in de periode ijzertijd–late middeleeuwen. Binnen die periode speelt de ontwikkeling van de terpen een belangrijke rol. Het onderzoek zal zich in het bijzonder richten op de provincie Fryslân.

Gilles de Langen (Groningen, 1959) studeerde geschiedenis en prehistorie aan de Rijks-universiteit Groningen, waar hij in 1992 promoveerde op Middeleeuws Friesland. De economische ontwikkeling van het gewest Oostergo in de vroege en volle Middeleeuwen.

De Langen werkte eerder als projectleider archeologisch onderzoek bij Archeologisch Advies-bureau RAAP te Amsterdam. Hij was voor RAAP hoofd van de regionale vestiging Noord-Nederland. De Langen is redacteur archeologie van de Nieuwe Encyclopedie van Fryslân.

Zowel de provincie Fryslân als de Rijksuniversiteit Groningen erkennen het grote belang van het terpengebied. Mevrouw mr. drs. J.W. de Vries, gedeputeerde voor monumentenzorg, cultuurhistorie en archeologie van de provincie Fryslân: “Het terpenlandschap is voor ons land aan de zee van groot belang. Het raakt de ziel van Fryslân en Nederland. Het is  zaak dat landschap te beschermen. Kennis, voor een breed publiek toegankelijk gemaakt,  is daarbij het sleutelwoord. De samenwerking met de RUG is dus een logische en belangrijke stap.”   

De nieuwe hoogleraar zal onderzoek initiëren en leiden in samenwerking met de betrokken specialisten van het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA). Prof.dr. D. Raemaekers, directeur van het GIA: “Wij zijn zeer verheugd met de aanstelling van De Langen als hoogleraar voor de terpen. Mede dankzij de provincie Fryslân zijn wij al enige jaren bezig onze aandacht voor de internationaal zeer belangrijke terpenarcheologie te intensiveren. Met de aanstelling van De Langen wordt aan ons onderzoeksteam een expert op dit gebied toegevoegd.”

 

Meer informatie:

Prof.dr. D. Raemaekers, tel: 050 363 6723

dr. G. de Langen, tel: 058 292 5487 of 06 51440367

 

 

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:24

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.