Hergebruiksstrategieën voor complexe producten en systemen

21 februari 2011

In het bedrijfsleven komen veel complexe producten en systemen (CoPS) voor, zoals industriële machines, postverwerkingmachines en printsystemen. Het proefschrift van Alex Alblas beschrijft een strategie die het voor ontwerpers van CoPS mogelijk maakt hergebruik toe te passen.

Bedrijven die CoPS-producten produceren, zouden hierbij baat hebben, maar er bestaat nog geen goede methode. In andere industrieën is dergelijk hergebruik gebaseerd op platforms. Daarom beschrijft Alblas een onderzoek naar platformstrategieën voor CoPS-bedrijven. Deze bedrijven worden geconfronteerd met sterke variaties in de klantenvraag. Ook dienen hun producten klantspecifiek ontworpen te worden, hebben ze lange levenscycli en vereist de ontwikkeling veel ontwikkel-inspanning. De strategie van Alblas omvat onder meer levenscyclusbeheer, configuratiebeheer en wijzigingsbeheer. De strategie levert voor zowel onderzoekers als de praktijk een beter inzicht in de potentie van platforms voor CoPS-bedrijven.

Curriculum vitae

Alex Alblas (Dordrecht, 1980) studeerde technische bedrijfswetenschappen aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij promoveert op 24 februari (16.15u) bij prof.dr.ir. J.C. Wortmann en prof. dr.ir. G.J.C. Gaalman op het proefschrift: Platform strategy for complex products and systems. Tegenwoordig is Alblas als onderzoeker verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:24
printOok beschikbaar in het: English