Kinderdebat onder leiding van Prinses Laurentien tijdens slotmanifestatie van de Poolnacht in Groningen

10 januari 2011

De toekomst van de Noordpool wordt van alle kanten belicht tijdens de slotmanifestatie van De Poolnacht in Groningen. Zo zal Prinses Laurentien, die eerder een kinderboek over klimaatverandering schreef, een kinderdebat leiden met leerlingen van de St. Nicolaasschool uit Haren. Ook vindt er een debat plaats tussen prominenten uit bedrijfsleven, natuurbescherming en politiek onder leiding van Menno Bentveld, Vara Vroege Vogels. Onderwerp van het debat is de exploitatie van het Noordpoolgebied en de botsende belangen die daarbij spelen. 's Middags leidt Gerry Wakker  een seminar waarin de achtergronden over dezelfde problematiek worden toegelicht.

Prinses Laurentien

De waarde van de Noordpool is op verschillende manieren te benoemen: een kwetsbaar ecosysteem dat bepalend is voor het klimaat op aarde of een fossiele schatkist die langzaam bereikbaar wordt door het terugtrekkende ijs. Welke rol speelt Nederland? Of is die rol al bepaald doordat een groep Nederlandse bedrijven met Rusland overeenkomsten sluit over het plaatsen van boringen in het Noordpoolgebied? Het slotdebat op 14 januari van het evenement De Poolnacht in Groningen staat in het teken van botsende belangen.

Nederland heeft een lange relatie met het Noordpoolgebied, vooral  gedomineerd door wetenschappelijk onderzoek. Maar de relatie tussen ons land en de Noordpool verandert nu we op het punt staan mede-exploitant te worden van de fossiele voorraden die onder het ijs liggen. Vorig jaar reisde een ministeriële delegatie af naar Moermansk; inmiddels is er een Russisch -Nederlandse overeenkomst om langs de Noord-Siberische kust proefboringen te starten.

Moet de Nederlandse overheid voorwaarden stellen aan de economische activiteiten op de Noordpool? Duurzaamheidseisen formuleren? Pleiten voor een internationaal beheersplan? En wat zijn daarbij de rechten en plichten voor de Inuït, de inheemse bevolking?

Deelnemers aan het slotdebat zijn onder andere Gertjan Lankhorst, CEO GasTerra en voorzitter van Project Delta, Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid D’66, Louwrens Hacquebord, hoogleraar Arctisch en Antarctische Studiën, Johan van de Gronden, directeur Wereld Natuur Fonds en Hugo von Meijenfeldt, Nederlands Klimaatgezant en Directeur Generaal Milieu bij Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook Laurentien van Oranje is bij het debat aanwezig om de resultaten van het kinderdebat naar voren te brengen.

de Poolnacht

De manifestatie vindt plaats in het hoofdgebouw van de gastheer, N.V. Nederlandse Gasunie, Concourslaan 17, 9727 KC te Groningen. U kunt zich aanmelden om een of meerdere onderdelen van de dag bij te wonen.

Laatst gewijzigd:05 april 2018 11:54