Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gertjan van Noord hoogleraar Taaltechnologie

05 januari 2011

Dr. Gertjan van Noord is per 1 januari benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Letteren. Hij bekleedt de leerstoel Taaltechnologie binnen de afdeling Informatiekunde. De taaltechnologie bestudeert de computationele verwerking van taal en is een multidisciplinair vakgebied met invloeden uit onder andere de taalkunde, de informatica, de psychologie en de statistiek.

Gertjan van Noord

Gertjan van Noord (Culemborg, 1961) studeerde linguïstiek aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1993 ook promoveerde. Hij werkt sinds 1992 bij de vakgroep alfa-informatica van de RUG, als universitair docent en later universitair hoofddocent. Van Noord staat bekend als een internationaal gerenommeerd onderzoeker, gezaghebbend op het terrein van de computerlinguïstiek en taaltechnologie. Hij heeft als onderzoeker met succes aangetoond dat automatische taalverwerking gebaat is bij toepassing van taalkundige kennis. Van Noord ontwierp onder meer het automatische zinsontledingssysteem ALPINO, dat standaard wordt gebruikt voor het ontleden van Nederlandse teksten voor zuiver wetenschappelijke en toegepaste doeleinden.

Contact: prof. dr. G.J.M. van Noord

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:23
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.