Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gertjan van Noord hoogleraar Taaltechnologie

05 januari 2011

Dr. Gertjan van Noord is per 1 januari benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Letteren. Hij bekleedt de leerstoel Taaltechnologie binnen de afdeling Informatiekunde. De taaltechnologie bestudeert de computationele verwerking van taal en is een multidisciplinair vakgebied met invloeden uit onder andere de taalkunde, de informatica, de psychologie en de statistiek.

Gertjan van Noord

Gertjan van Noord (Culemborg, 1961) studeerde linguïstiek aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1993 ook promoveerde. Hij werkt sinds 1992 bij de vakgroep alfa-informatica van de RUG, als universitair docent en later universitair hoofddocent. Van Noord staat bekend als een internationaal gerenommeerd onderzoeker, gezaghebbend op het terrein van de computerlinguïstiek en taaltechnologie. Hij heeft als onderzoeker met succes aangetoond dat automatische taalverwerking gebaat is bij toepassing van taalkundige kennis. Van Noord ontwierp onder meer het automatische zinsontledingssysteem ALPINO, dat standaard wordt gebruikt voor het ontleden van Nederlandse teksten voor zuiver wetenschappelijke en toegepaste doeleinden.

Contact: prof. dr. G.J.M. van Noord

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:23

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...