Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gertjan van Noord hoogleraar Taaltechnologie

05 januari 2011

Dr. Gertjan van Noord is per 1 januari benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Letteren. Hij bekleedt de leerstoel Taaltechnologie binnen de afdeling Informatiekunde. De taaltechnologie bestudeert de computationele verwerking van taal en is een multidisciplinair vakgebied met invloeden uit onder andere de taalkunde, de informatica, de psychologie en de statistiek.

Gertjan van Noord

Gertjan van Noord (Culemborg, 1961) studeerde linguïstiek aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1993 ook promoveerde. Hij werkt sinds 1992 bij de vakgroep alfa-informatica van de RUG, als universitair docent en later universitair hoofddocent. Van Noord staat bekend als een internationaal gerenommeerd onderzoeker, gezaghebbend op het terrein van de computerlinguïstiek en taaltechnologie. Hij heeft als onderzoeker met succes aangetoond dat automatische taalverwerking gebaat is bij toepassing van taalkundige kennis. Van Noord ontwierp onder meer het automatische zinsontledingssysteem ALPINO, dat standaard wordt gebruikt voor het ontleden van Nederlandse teksten voor zuiver wetenschappelijke en toegepaste doeleinden.

Contact: prof. dr. G.J.M. van Noord

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:23
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws