Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

PhD's over Indonesië: prestatie publieke sector en industriële clustervorming

25 januari 2011

Prestatie van publieke sector in ontwikkelingslanden

Hoe goed of slecht voert de publieke sector zijn taken uit in ontwikkelingslanden? De publieke sector hier kenmerkt zich door geringe institutionele capaciteit, geringe betrokkenheid van ‘stakeholders’ en wijdverbreide corruptie. Onderzoekster Sri Harta Mimba bekeek hoe managers bij lagere overheden in Indonesië prestatie-informatie gebruiken in hun functioneren. Daartoe voerde zij een case-study uit bij twee lokale overheden op het eiland Bali: Denpasar Stad en Jembrana Regentschap.

Het onderzoek toont aan dat de bestudeerde lagere overheden moeten opereren in een sterk geïnstitutionaliseerde context, zoals blijkt uit uniforme regelgeving en gelijke typen belanghebbenden. Managers van districtbureaus dienen primair de prestatiebelangen van dominante belanghebbenden, maar zij hebben hun eigen verantwoordelijkheden, zoals bij de besteding van middelen. Daarmee dienen deze managers ook deels de prestatiebelangen van niet-dominante belanghebbenden. Tot slot tonen de managers zich pragmatisch, in de zin dat zij ‘gecompliceerde prestatiedimensies’, zoals de vraag hoe men het beste ‘waar voor zijn geld’ krijgt, lijken te vermijden.

Ni Putu Sri Harta Mimba (Indonesië, 1973) studeerde accountancy aan de Universitas Gadjah Mada in Yogyakarta. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij onderzoekschool SOM en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Ze promoveert op 27 januari 2011 (14.45u) bij prof.dr. G.J. van Helden op het proefschrift: Public sector performance measurement in less developed countries. The case of Indonesian Local governments.

---

Industriële clustervorming in Indonesië

De studie van Poppy Ismalina richt zich op de interactie tussen actoren en structuren in industriële clusters in opkomende economieën, met name Indonesië. Zij maakt een samenvoegende analyse van de sociaal-economische structuren en de rol van de actoren op grond van empirisch onderzoek in drie verschillende clusters in de provincie Yogyakarta: de aardewerkproducerende bedrijven in Kasongan, de zilverindustrie in Kotagede en de lederbedrijven in Manding.

De onderzoekster stelt een uitgebreid kader voor om de dynamiek van clusters uitgebreid weer te geven. Hierin kunnen de effecten van clustering op de ontwikkeling van de bedrijven in een cluster duidelijk naar voren komen.

Poppy Ismalina (Indonesië, 1972) studeerde Economic Development aan de Australian National University. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij onderzoekschool SOM en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Ismalina werkt als docent aan de economische faculteit van de Universitas Gadjah Mada in Yogyakarta, Indonesië. Ze promoveert op 27 januari 2011 (16.15u) bij prof. L. Karsten op het proefschrift: An integrated analysis of socioeconomic structures and actors in Indonesian industrial clusters.

Laatst gewijzigd:19 juli 2017 13:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Change | Oratie Nancy Kamp-Roelands op 22 januari

  Door grote uitdagingen op het gebied van milieu, maatschappij, economie en technologie veranderen onze omgeving snel. Ook de rol van het bedrijfsleven in de samenleving verandert. Het idee dat een meer waardengedreven bedrijfsmodel voor meerdere stakeholders...

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...