Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kees Jan Roodbergen hoogleraar kwantitatieve logistiek

20 januari 2011

Kees Jan Roodbergen is per 1 februari benoemd tot hoogleraar kwantitatieve logistiek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn vakgebied worden technieken uit de vakgebieden Operations Research en Operations Management ingezet om logistieke problemen op te lossen.

Roodbergen heeft speciaal interesse voor: internetlogistiek, de logistiek van voedingsmiddelen onder gecontroleerde temperatuursomstandigheden, het ontwerpen van magazijnen en de invloed van menselijke factoren op productie en logistiek.


Internetlogistiek

Professor Roodbergen is hoofdonderzoeker van een project over 'internetlogistiek'. De huidige sterke toename in internetbestellingen heeft namelijke een zeer groot logistiek effect. Leveringen aan traditionele winkels kunnen plaatsvinden in relatief grote hoeveelheden en volgens een regelmatig tijdschema. De consumenten die de producten kopen in de winkel en leveren vervolgens een belangrijke logistieke dienst: zij transporteren de producten gratis naar hun eigen huis. Bij internetbestellingen daarentegen, worden producten in kleine hoeveelheden besteld door individuele consumenten en moet de webwinkel zorgen dat de producten naar de diverse huisadressen worden getransporteerd. Het is bijna overbodig om te benadrukken dat dit leidt tot een significante toename in de logistieke inspanningen in de distributieketen.


Dit project waarin Roodbergen hoofdonderzoeker is, is getiteld "keten-overschrijdende coördinatie van de orderafwikkeling voor internetbestellingen". Het wordt gesubsidieerd door het logistieke onderzoeksinstituut Dinalog en gesponsord door een consortium van bedrijven. In dit project worden nieuwe concepten, modellen en oplossingsmethoden ontwikkeld voor innovaties in het logistieke proces voor internetbestellingen.

Curriculum Vitae

Voor zijn komst naar de Rijksuniversiteit Groningen was Kees Jan Roodbergen universitair hoofddocent aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit engastonderzoeker aan het Georgia Institute of Technology. Hij verkreeg zijn doctoraal in de Econometrie en Operations Research aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn publicaties zijn verschenen in internationale wetenschappelijke tijdschriften zoals Operations Research, Interfaces, IIE Transactions en European Journal of Operational Research.

Roodbergen heeft zitting in de wetenschappelijke adviesraad van de World Food Logistics Organization, een belangenorganisatie die 3500 bedrijven vertegenwoordigt die gespecialiseerd zijn in de opslag, het transport en de distributie van gekoelde en bevroren voedingsmiddelen. Daarnaast is hij lid van de College-Industry Council on Material Handling Education in de Verenigde Staten. Deze raad is gelieerd aan de Material Handling Industry of America (800 bedrijven) en faciliteert de informatieuitwisseling tussen bedrijven en universiteiten. Door Roodbergen ontwikkelde oplossingsmethoden zijn succesvol toegepast bij diverse bedrijven. Zijn onderwijsactiviteiten bestrijken het gehele spectrum van Operations Management, logistiek en Supply Chain Management op alle niveaus.

Laatst gewijzigd:19 juli 2017 13:37
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...